ua en ru

Україна посилить роботу посольства в Афінах задля повернення моряків з Греції

Україна посилить роботу посольства в Афінах задля повернення моряків з Греції Фото: зустріч із родинами ув'язнених у Греції (mfa.gov.ua)

В МЗС відбулась зустріч із родинами арештованих у Греції українських моряків

Посольство України в Афінах посилить роботу з повернення додому українських моряків, звільнених з-під варти в Греції умовно-достроково. Про це йшлося під час зустрічі консулів із родинами ув'язнених моряків у Міністерстві закордонних справ (МЗС), передає прес-служба відомства.

Посол України в Греції Сергій Шутенко запевнив, що триматиме вирішення питань з моряками на особистому контролі.

"Зважаючи на необхідність всебічної підтримки ув’язнених українських моряків, буде також активізовано співпрацю установи з громадою, зокрема, з представниками волонтерського руху", - додали в МЗС.

Рідні моряків у свою чергу висловили занепокоєння у зв’язку з довготривалістю досудового слідства та розглядом справ у місцевих судах, а також невиправдано суворими, на їхнє переконання, вироками цих судів, що визначають громадянам України дуже тривалі терміни ув’язнення.

При цьому грецька сторона, на переконання родичів моряків, не бере до відома усіх обставин кожної конкретної справи. Також в українських моряків немає кваліфікованих адвокатів та перекладачів.

Ескперт з морського права Михайло Кірєєв зазначив, що цим питанням опікуються офіси морських інформаційних центрів. Вони почати працювати у 2018 році в Одесі та Херсоні. Крім того, планується також створення Національного центру протидії втягуванню громадян України - моряків до незаконних операцій за кордоном.

Нагадаємо, в липні 2018 року у Греції двох українських моряків Сергія Шваюка і Петра Литвинчука засудили до 180 років ув'язнення за перевезення нелегальних мігрантів. Рідні ув'язнених стверджують, що вони вчинили злочин під примусом.

Згодом заступник голови департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Василь Кирилич зазначив, що суд у Греції може зменшити термін ув'язнення для громадян України, які були засуджені за перевезення нелегальних мігрантів. За його словами, верхньою межею санкції за таке правопорушення є 25 років. Цифри, вище, ніж 25 - морально-пропагандистські або превентивні.