ua en ru

Україна поліпшила свої позиції по оподаткуванню в рейтингу Doing Business на 18 рядків

Україна більше не є світовим аутсайдером у сфері оподаткування бізнесу. Про це свідчить опублікований сьогодні черговий, десятий рейтинг умов ведення підприємницької діяльності Світового банку (СБ) і Міжнародної фінансової корпорації (МФК) «Ведення бізнесу 2013» - Doing Business-2013.

За показником «оподаткування» Україна покращила позиції відразу на 18 рядків, перемістившись з одного з останніх місць у рейтингу, 183*, на 165 (* - минулорічне 181 місце замінено на 183, через те, що додані дві країни у рейтингу - Барбадос і Мальта).

«Процедуру оподаткування (в Україні) було полегшено шляхом впровадження можливості електронного надання даних та оплати для середніх і великих підприємств», - свідчить прес-реліз, опублікований сьогодні у Вашингтоні укладачами Doing Business-2013.

Якщо раніше в Україні автори доповіді налічували 135 податкових платежів і зборів для середнього підприємства, на обслуговування яких витрачалося 657 годин на рік, то на 1 червня ц.р. кількість платежів скоротилося до 28, а витрати часу - до 491 години на рік.

При цьому, в податковій сфері Україна увійшла у першу світову десятку (6 місце) щодо поліпшення показника «далекості від передового рубежу», вперше введеного в
минулорічній доповіді Doing Business. Цей показник допомагає оцінити, як змінюється підприємницька нормативно-правова середу в тій чи іншій країні по відношенню до світових лідерів по кожному з напрямків дослідження, починаючи з 2005 р. Оцінюється за шкалою від 0 (найгірший) до 100 (найкращий) пунктів.

За даними нинішньої доповіді, Україна поліпшила показники по оподаткуванню відразу на 31 пункт (від 16 до 47) по відношенню до світового лідеру в цій сфері - Об'єднаним
Арабським Еміратам (100 пунктів), де здійснюються чотири податкові платежу при витратах часу на сплату податків - 12:00.

В цілому, позиції України в Doing Business-2013 покращилися на 15 позицій, у порівнянні з минулим роком (152 місце). При цьому, як повідомляє опублікований авторами дослідження прес-реліз, Україна в нинішньому році увійшла до трійки провідних країн, які продемонстрували найбільш значні поліпшення в полегшенні ведення бізнесу за останній рік (слідом за Польщею та Шрі-Ланкою).

Читайте також: Проблеми в європейській економіці змушують іноземних лобістів дискредитувати Україну, - експерт