ua en ru

Проблеми в європейській економіці змушують іноземних лобістів дискредитувати Україну, - експерт

Проблеми в європейській економіці змушують іноземних лобістів дискредитувати Україну шляхом негативних оцінок її інвестиційного клімату. Так європейські політики намагаються утримати капітали своїх компаній будинку, щоб швидше подолати кризу. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи останні результати дослідження Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) про зниження довіри бізнесу до економіки України в III кварталі до 2,14 бала (за 5-бальною шкалою).

«Для бізнесу дуже важливі оцінки Міжнародного валютного фонду, який зараз показує небажання співпрацювати з Україною. Спираючись на позицію МВФ, яка обумовлена не стільки економічними, скільки політичними чинниками, дають оцінки інвестиційної привабливості України та приватні бізнесмени », - констатував експерт.

В якості приклада Охріменко навів нещодавнє дослідження ЄБА, в якому взяли участь компанії переважно з іноземним капіталом. На думку експерта, шляхом низької оцінки привабливості України для ведення бізнесу, зарубіжні компанії виправдовують стриману політику своїх власників по інвестуванню в місцевий ринок. «Європейські політики намагаються утримати капітали своїх компаній будинку, щоб швидше подолати кризу. Подібні дослідження дозволяють пояснити приватним акціонерам великих компаній, які вклали свої гроші в їх акції, чому не треба йти в Україну, де найвищі темпи зростання в Європі», - сказав експерт.

Раніше екс-міністр фінансів України Ігор Юшко також зазначав, що рішення міжнародних фінансових та лобістських структур про продовження співпраці з Україною можуть визначатися не тільки суто економічними, а й політичними чинниками. «Чому сьогодні в непростих умовах у світовій економіці і зниження темпів зростання ВВП України не може розраховувати хоча б на рефінансування отриманого від МВФ кредиту? Мені, як громадянинові, вкрай складно повірити, що такі рішення політично невмотивованими», - заявив експерт.

Читайте також: Індекс інвестпривабливості України в III кварталі 2012 р. зменшився до 2,14 пунктів, - ЄБА