ua en ru

Україна рішуче налаштована на забезпечення прозорого міжнародного розслідування катастрофи Boeing-777, - Порошенко

Президент України Петро Порошенко провів телефонні розмови із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і прем'єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом, в ході яких сторони обговорили поточну ситуацію, пов'язану із ходом розслідування обставин катастрофи літака "Малайзійських авіаліній". Про це повідомили у прес-службі глави держави.

"Порошенко підтвердив рішучу налаштованість на забезпечення ефективного прозорого міжнародного розслідування обставин збивання літака рейсу MH17 в найкоротші терміни", - йдеться в повідомленні.

За словами Порошенка, Україна докладає всіх зусиль для якнайшвидшого доступу міжнародних експертів до місця падіння пасажирського лайнера.

Президент повідомив, що за його дорученням віце-прем'єр Володимир Гройсман провів термінову нараду, у якій взяли участь нідерландські та австралійські представники, включаючи міністра закордонних справ Австралії Джулію Бішоп, фахівців Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на чолі з головою місії Ертугулем Апаканом, а також міністр оборони Валерій Гелетей, заступник глави АПУ Валерій Чалий, представники МЗС України та СБУ.

"Результатом наради стало створення механізму для координації дій української сторони і міжнародних експертів під керівництвом Нідерландів, за участю Австралії, інших країн за сприяння Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Для постійної координації подальшого забезпечення роботи і безпеки експертної групи створена ситуаційна кімната", - йдеться в повідомленні.

У ході розмов Порошенко підтвердив рішучу готовність взаємодіяти для забезпечення доступу місії експертів до місця падіння літака, проголосивши одностороннє припинення вогню в радіусі 20 кілометрів. При цьому Президент розраховує, що ОБСЄ використовує свій вплив для припинення вогню з боку терористів також у радіусі 20 кілометрів. Також глава держави заявив, що готовий запропонувати експертам ОБСЄ здійснювати контроль за ситуацією і моніторинг двостороннього припинення вогню безпосередньо на блокпостах.

Порошенко висловив надію, що ці термінові заходи дозволять забезпечити доступ до зони падіння літака в найкоротший період. Він також ще раз запевнив співрозмовників, що Україна незмінно дотримуватиметься всіх своїх зобов'язань перед міжнародним партнерами і надалі зацікавлена ​​в поглибленні координації зусиль.

Нагадаємо, Порошенко пропонує Верховній Раді ратифікувати угоду між Україною та Королівством Нідерланди про міжнародну місію захисту розслідування аварії літака Boeing-777 "Малайзійських авіаліній" в Донецькій області 17 липня 2014 р.