ua en ru

Україна розраховує на зниження ціни імпортного газу у 2014 р. на 10%, - Ставицький

Україна розраховує на зниження ціни на газ наступного року на 10%. Про це повідомив журналістам у Пекіні міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Україна розраховує на зниження ціни на газ наступного року на 10%. Про це повідомив журналістам у Пекіні міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький (на фото), передає РБК.

Ставицький додав, що мова йде не тільки про російський газ, а про весь, що постачається до України.

При цьому міністр не уточнив інформації про можливе компромісне рішення в переговорах між Україною і Росією.

"Я не буду коментувати інформацію ЗМІ, давайте дочекаємося офіційних документів. Переговори постійно йдуть. Ми розраховуємо, як мінімум, наступного року закупівлі природного газу здійснювати на 10% менше, ніж цього року", - зазначив Ставицький, пояснивши, що йдеться про зниження на 10% ціни на газ. Він також повідомив, що транзит Україна сподівається зберегти на рівні 90 млрд куб. м.

За словами Ставицького, Україна також хоче скоротити на 5% споживання газу.

"Якщо нам вдасться втілити в життя всі наші завдання, які ми поставили на наступний рік, - приблизно на 5%. Це буде досить складно, оскільки за попередні роки ми вже скоротили - ви знаєте - до 45% споживання газу по країні", - пояснив міністр.

Нагадаємо, 3 грудня голова правління "Нафтогазу України" Євген Бакулін повідомляв, що "Нафтогаз" і "Газпром" домовилися про перенесення на весну 2014 р. платежів за постачання газу в жовтні-грудні 2013 р.

"Те, що стосується оплати, ми домовилися змістити платежі із жовтня, листопада і грудня на весну для того, щоб вирішити всі проблеми і питання, які є сьогодні в регіонах", - сказав Бакулін. Також він повідомив, що на сьогоднішній день борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" за спожитий у серпні газ становить близько 765 млн дол. і він " буде погашений найближчим часом".

Однак 4 грудня голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер повідомив журналістам, що на даний момент борг НАК "Нафтогаз України" за поставлений у серпні, жовтні та листопаді газ становить 2 млрд 20 млн дол.: "Ми шукаємо варіанти вирішення даної проблеми, ведемо переговори, але домовленостей на даний момент не досягнуто".

Нагадаємо, вчора українська делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром Юрієм Бойком вирушила на переговори до Москви. Зокрема, Бойко зустрівся із прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим і першим віце-прем'єром РФ Ігорем Шуваловим, а також провів переговори із главою "Газпрому" Олексієм Міллером, обговоривши питання співпраці в газовій сфері.