ua en ru

Україна приєдналась до Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії

Україна приєдналась до Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії Фото: відновлювальна енергетика (dtek.com)

Україна матиме доступ до прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики

Верховною Радою України (ВР) у вівторок, 5 грудня, прийнято Закон "Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA)". Про це йдеться на офіційному веб-порталі РР.

За ухвалення документу проголосували 254 народних депутати.

Членство України в агентстві IRENA дозволить подавати заявки до фонду АDFD щодо отримання пільгових кредитів. Зазначається, що наразі бюджет фонду складає 350 млн доларів США, кредити надаються на конкурсній основі під 1-2% терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, при умові співфінансування 50/50.

Крім того, Україна отримуватиме інформацію щодо використання відновлюваних джерел енергії, а також матиме доступ до прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики. У подальшому це створить умови для залучення експертної допомоги агентства IRENA щодо покращення нормативно-правової бази України у сфері відновлюваної енергетики.

Нагадаємо, нещодавно плани щодо співпраці України із Македонією у сфері відновлювальної енергетики обговорили голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук та Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі.