ua en ru

Україна отримує від США лише 42% звітів про усиновлених дітей, - Павленко

Україна отримує від США лише 42% звітів про усиновлених дітей. Про це вчора кореспонденту "Комерсант-Україна" повідомив уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко.

"Зараз ми вже можемо говорити про 42% звітів. Головна особливість США полягає в великій кількості усиновлених. З 21,5 тис. усиновлених за кордон українських дітей, які не досягли повноліття, 8250 проживають саме в США. За графіком в 2012 р. мало прийти 3364 звіти. У Штатах чотири консульських округи - у Вашингтоні, Сан-Франциско, Нью-Йорку і Чикаго (саме з чиказького консульства надійшло найменше звітів - 25%). У кожному з них тільки одна людина контролює отримання звітів, а коштів для відряджень виділяється недостатньо", - заявив Павленко.

Також, на його думку, причина ще й у тому, що сім'ї часто забувають звітувати. Дитина стає громадянином США, і батьки не вважають за потрібне виконувати ці зобов'язання.

До того ж, часто інформація про постановку дітей на консульський облік подається несвоєчасно, тому що анкета складена українською мовою.

"Тому я буду рекомендувати МЗС дублювати анкету мовою приймаючої країни", - зазначив Павленко.

Так само він додав, що існують факти переусиновленія українських дітей через суди без дозволу українського посольства.

"Справа в тому, що в США є два види усиновлення - публічне і приватне. Публічне здійснюється через соціальні служби і держструктури. Ці органи мають всю інформацію про дітей. При приватному усиновленні сім'ї домовляються між собою, звертаються до суду, який і приймає рішення. Наприклад, в 2012 р. публічним чином було усиновлено 50 тис. дітей, а приватним - 100 тис. У це число могли потрапити і українські діти", - пояснив Павленко.

Водночас, щоб отримати повну інформацію про дитину, потрібно звертатися не тільки в держдепартамент і міністерства, але і в кожний суд окремо.

"Тому слід провести безліч переговорів, щоб знайти можливість для отримання інформації. І держдепартамент, і міністерства висловили готовність максимально сприяти в отриманні всебічної інформації про кожну дитину", - зазначив Павленко.

Читайте також: МЗС вдосконалює нагляд за українськими дітьми, що проживають за кордоном