ua en ru

Україна відзначає 29-ту річницю незалежності: всі подробиці

Україна відзначає 29-ту річницю незалежності: всі подробиці Фото: День незалежності (РБК-Україна)

Через карантин головне державне свято проходить в нестандартному форматі

Пандемія коронавірусу внесла корективи в традиційну програму Дня незалежності. Сьогодні, 24 серпня головні урочистості проводяться не на Майдані, а на Софійській і Михайлівській площах. Однак також анонсований Марш захисників, який зібрав понад 10 тис. учасників торік. Детально про святкування Дня незалежності 2020 - на РБК-Україна.

16:20 У Національній поліції заявили про відсутність правопорушень під час під час масових заходів у Києві. Безпеку у місті забезпечували 4,5 тисячі правоохоронців, рятувальників та бійців Національної гвардії.

13:45 Марш захисників України закінчився на Майдані незалежності. У ньому взяли участь близько 50 тисяч людей. По завершенню ходи люди на Майдані виконали гімн України.

11:00 У центрі Києва проходить Марш захисників України, участь в якому беруть родичі загиблих бійців, героїв Небесної сотні і полонених, а також діючі військовослужбовці, ветерани та волонтери.

Акція проходить без партійних прапорів, але під прапорами бойових підрозділів, які беруть участь у війні на Донбасі, і ветеранських організацій.

10:26 Урочистості з нагоди Дня незалежності України на Софійській площі завершилися. Разом з тим, на сьогодні запланована ще низка заходів. Зокрема в Києві пройде Марш захисників України. За даними МВС, на заходах з нагоди Дня незалежності в Києві будуть працювати 200 співробітників поліції діалогу. Всього за порядком в Києві стежитимуть понад 4 тис. поліцейських і нацгвардейцев.

09:37 Зеленський заявив, що боротьба з коронавірусом, є такою ж важливою, як і перемир’я.

"Ми робимо все можливо для подолання коронавірусу в Україні, наладили виробництво, відновлюємо лікарні, але найголовніше, що в нас є - це наші медики… Нам треба відповідально дотримуватися заходів безпеки і тоді повідомлення від міністра охорони здоров’я буде таким же радісним, як і від начальника головного штабу (про відсутність бойових втрат, - ред.): сьогодні в Україні захворіли - 0, померли - 0", - сказав він.

Також голова держави зазначив, що наразі військова техніка знаходиться на сході України, там, де вона зараз потрібна. А традиційний парад відбудеться після досягнення миру.

"Коли на нашій землі буде сталий мир, ми зробимо великий парад усіх наших військ і техніки. Після нього більше ні в кого навіть не виникне думки порушити мир в Україні", - наголосив президент.

Україна відзначає 29-ту річницю незалежності: всі подробиці

    09:30 "Сьогодні 29-й день у мене та у нашої країни - ранок добрий. 29 днів немає бойових втрат, 29 днів, як міста та села не ховають своїх героїв, 29 днів не плачуть мами", - сказав Зеленський.

    Президент Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська беруть участь в урочистостях з нагоди 29-ї річниці незалежності України.

    Президент Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська беруть участь в урочистостях з нагоди 29-ї річниці незалежності України.

    Опубліковано Офіс Президента України Неділя, 23 серпня 2020 р.

    "Ми просимо Бога про одне: нехай дні тиші стануть місяцями, а потім роками… І ми віримо, що це точно настане, бо ми шлемо молитви з цього знакового місця, із Софійської площі", - додав він.

    09:05 У Києві розпочалися урочистості з нагоди річниці незалежності України. У святкових заходах бере участь президент Володимир Зеленський.

    Хода ветеранів

    Другий рік поспіль у центрі Києва 24 серпня проводиться Марш захисників України.

    Марш захисників 2020Фото: Марш захисників 2020 (facebook.com/RVUkraina)

    Ветерани АТО, представники волонтерських організацій, воїни добровольчих батальйонів пройдуть колонами від Парку ім. Шевченка до Європейської площі через Хрещатик.

    Початок заходу о 09:00. Про це повідомив лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький в своєму відеозверненні. Також він розповів, що після ходи ветерани зберуться на протестний мітинг біля будівлі Офісу президента.

    У Марші захисників візьмуть участь різні громадські та волонтерські організації. Так, ГО "Справа громад" приєднається до ходи окремою колоною біля ст. м. "Університет". Її очолить герой України, генерал ЗСУ Михайло Забродський і командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош.

    Офіційні заходи

    Цього року святкування Дня незалежності проходить в особливому форматі через карантинні обмеження. Кабмін затвердив план урочистостей з центрами на Софійській і Михайлівській площах Києва, замість традиційних Майдану та Хрещатика. Початок заходів о 09:00.

    Президент Володимир Зеленський із дружиною візьмуть участь в пам'ятній церемонії за загиблими захисникам України на площі біля Михайлівського собору.

    Також глава держави вручить державні нагороди і виступить з промовою на Софійській площі.

    Крім того, 24 серпня в столиці і містах країни пройдуть молебні, церемонії покладання квітів до пам'ятних знаків та могил видатних українців, борців за незалежність, учасників Революції Гідності, загиблих в АТО.

    Акція на Європейській площі

    Після параду захисників на Європейській площі о 13:00 розпочнеться акція "З незалежністю не жартують!". Запрошуються всі бажаючі без обмежень на використання політичних гасел і символіки партій.

    Захід організовують "Справа громад" та "Європейська солідарність". У програмі заплановано народне віче і рок-концерт за участю OT VINTA і KOZAK SYSTEM.

    Транспортні обмеження

    У зв'язку зі святкуванням Дня незалежності, в Києві перекриють кілька центральних вулиць. Рух будь-якого виду транспорту 24 серпня обмежується:

    • вул. Трьохсвятительська (від вул.Костьольної до Михайлівської площі);
    • Михайлівська площа;
    • вул. Михайлівська (від Михайлівського провулка до Михайлівської площі)
    • вул. Мала Житомирська (від Михайлівського провулка до Володимирського проїзду)
    • вул. А. Тарасової;
    • вул. Софіївська (від Михайлівського провулка до вул. Володимирської);
    • вул. Володимирська (від вул. Іринінської до вул. Великої Житомирської);
    • Софійська площа;
    • Рильський провулок;
    • вул. Велика Житомирська (від вул. Володимирської до Михайлівської площі)
    • вул. Десятинна.

    Привітання світових лідерів

    З 29-ю річницею незалежності Україну привітали Папа Римський, президент США Дональд Трамп, лідер франції Еммануель Макрон, а також британська королева Єлизавета ІІ.

    Також привітали Україну лідери Німеччини, Швейцарії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Саудівської Аравії, Італії, Казахстану, Таджикистану, Єгипту, Перу та інших країн світу.

    З Днем Незалежності України привітав українців діючий президент Білорусі Олександр Лукашенко. Також він побажав успіхів у відповідальній державній діяльності українському президенту Володимиру Зеленському.

    "Давні традиції дружби та добросусідства є основою ефективної взаємодії Білорусі та України в непростих умовах сучасного світу", - додав Лукашенко.

    Раніше стало відомо, що на День незалежності 2020 на Києві зміняться маршрути руху громадського транспорту.

    Нагадаємо, в 2019 році День незалежності відбувся без параду військової техніки. На Майдані пройшла "Хода гідності" за участю військовослужбовців, успішних представників різних професій, спортсменів і дітей.

    Також в минулому році вперше був організований Марш захисників, в якому взяли участь близько 12 тис. осіб, і ще 20 тисяч спостерігали за парадом ветеранів.