ua en ru

Україна не здатна платити за газ у повному обсязі навіть за зниженими цінами, - прем'єр РФ

Україна не здатна платити за російський газ у повному обсязі навіть за зниженими цінами.

Україна не здатна платити за російський газ у повному обсязі навіть за зниженими цінами. Про це сьогодні під час засідання в Ново-Огарьово заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв (на фото).

"Навіть за зниженими цінами вони нам кажуть, що нездатні платити. Це, звичайно, істотним чином змінює ситуацію і має бути прийняте в увагу у вибудовуванні відносин із новим урядом", - звернув Медведєв увагу Президента РФ Володимира Путіна на проблему.

Медведєв нагадав, що з колишнім прем'єром України Миколою Азаровим у нього була персональна домовленість про погашення газової заборгованості. Передбачалося, що допомога Росії буде сприяти виправленню економічної ситуації і використанню вивільнених ресурсів для оплати російського газу.

"Ми виходили з того, що всі ці позитивні моменти, врешті-решт, будуть служити підставою для погашення заборгованості за газ. Вона накопичена величезна, вони не платили практично півроку, тільки за один місяць заплатили, за вересень минулого року", - сказав Медведєв, додавши, що на кінець 2013 р. Україна заборгувала за газ близько 2,7 млрд дол.

При цьому Київ неодноразово просив відстрочки по виконанню газових платежів, і "Газпром" йшов їм назустріч, вказав він. Однак Україна і в цьому році не приступила до погашення заборгованості, констатував Медведєв. Більш того, Київ знову просить про те, щоб надати йому чергову відстрочку по історичній частині, й при цьому не сплачує поточних платежів.

"Точніше, готові платити, але не в повному обсязі. З урахуванням навіть того фактора, що ми істотним чином у результаті ваших домовленостей скорегували їм ціну на газ", - сказав російський прем'єр.

Зазначимо, раніше сьогодні Президент Росії Володимир Путін вимагав від уряду РФ виконувати всі домовленості з Україною у фінансовій та енергетичній сферах.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" планує сплатити борг "Газпрому" в розмірі 2,7 млрд дол. до березня 2014 р.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 р. РФ і Україна підписали додаткову угоду до газового контракту про надання знижки на газ. Із 2014 р. ціна на російський газ для України знизилася до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м з колишнього рівня приблизно в 400 дол. за 1 тис. куб. м.