ua en ru

Заборгованість України за російський газ становить 2,7 млрд дол., - "Газпром"

Заборгованість України за російський газ становить близько 2,7 млрд дол., оплатити її Київ має до 25 січня 2014 р.

Заборгованість України за російський газ становить близько 2,7 млрд дол., оплатити її Київ має до 25 січня 2014 р. Про це повідомив у ході телефонної конференції перший заступник голови департаменту "Газпрому" Олександр Іванніков.

За його словами, Україна почала погашати цю заборгованість. Можливо, буде звернення про пролонгацію, зазначив представник компанії, додавши: "Поки я точно сказати не можу".

За словами Іваннікова, ВАТ "Газпром" сподівається, що Україна у 2014 р. збільшить закупівлі російського газу до 35-40 млрд куб. м. Також, за його словами, обсяг експорту "Газпрому" до Європи у 2014 р. очікується на рівні близько 150-155 млрд куб. м. Обсяг експорту газу до Європи в січні 2014 р. зростає на 12% до аналогічного періоду минулого року, додав представник "Газпрому".

З його слів, весь газ, який "Газпром" у 2014 р. поставить до України, закупить "Нафтогаз України".

Також представник російського газового монополіста уточнив, що розрахунки по заборгованості України за газ, поставлений ВАТ "Газпром" у 2013 р., будуть відбуватися за старою ціною, що діяла до підписання додаткової угоди про встановлення ціни на газ у 268,5 дол. за 1 тис. куб. м.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 р. між РФ і Україною було підписано доповнення до газового контракту, яке передбачає ціну на газ для України на рівні 268,5 дол. за 1 тис. куб. м (раніше ціна становила приблизно 400 дол. за 1 тис. куб. м). Як повідомлялося, згідно з умовами документа, РФ і Україна мають укладати додаткові угоди до газового контракту до 10 числа першого місяця кожного кварталу поставки і щокварталу продовжувати дію знижки.

Газовий контракт між Росією і Україною був укладений ще у 2009 р. при тодішньому прем'єрові Юлії Тимошенко. Після зміни влади в Україні нове керівництво стало домагатися перегляду цього контракту, називаючи його кабальним. За перевищення повноважень при підписанні у 2009 р. газового контракту з РФ український суд засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі.