ua en ru

Україна не зможе вирішити питання контролю озброєння, головуючи в ОБСЄ, - експерт

Україна не зможе вирішити питання контролю озброєння, головуючи в ОБСЄ. Про це в ході панелі дискусії "Пріоритети для головування України в ОБСЄ в 2013 році" заявив заступник директора програм Росії і Євразії у вашингтонському Центрі Карнегі Метью Рожанськи, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна додатково, окрім тих цілей, які вже є, повинна переймати на себе загальну тему - це проблеми безпеки в євроатлантичному просторі і відсутність взаєморозуміння в питаннях загальної історії. Українці повинні переймати на себе цей процес у всіх контекстах", - сказав Рожанськи.

Він підкреслив важливість контролю озброєння.

"Це серйозна проблема, це шлагбаум, прогресу вирішення цього питання цього року я не бачу. Можливість рішення цього питання лежить в Москві і Вашингтоні, Київ тут не може вирішити питання. Переговори в цьому контексті не будуть успішними, за умови головування України", - сказав він.

Крім того, за його словами, Київ розуміє особливу геополітичну позицію поряд з Придністров'ям.

Також важливим питанням є питання недовір'я. "Якщо Київ приймає розуміння цього основного питання - питання недовір'я в євроатлантичному просторі, я думаю, Москва серйозно оцінюватиме спроби Києва, і навіть Вашингтон в зв'язку з цим розуміє, що недовір'я стосується питань безпеки і навіть таких важливих і чутливих питань, як демократія і права людини", - сказав Рожанськи.
Він додав, що ризики небезпеки реальні і неминучі, також і політичної небезпеки.

"В зв'язку з цим буде корисний досвід колишніх голів ОБСЄ. Іноді важко просити допомогу у інших, але я думаю, що потрібно брати ради і ставати союзниками України. Україна від цього тільки виграє", - резюмував експерт.

Читайте також: Головування України в ОБСЄ дозволить привернути увагу до країни і підвищити рівень демократії, - експерт