ua en ru

Головування України в ОБСЄ дозволить привернути увагу до країни і підвищити рівень демократії, - експерт

Головування України в ОБСЄ дозволить привернути увагу до країни і підвищити рівень демократії. Про це в ході панелі дискусії "Пріоритети для головування України в ОБСЄ в 2013 році" заявив заступник директора програм Росії і Євразії у вашингтонському Центрі Карнегі Метью Рожанськи, передає кореспондент РБК-Україна.

"Головування в ОБСЄ - це буде серйозна можливість для України. Якщо Україна достатньо амбітно поведеться, висновки будуть зроблені на найвищому рівні. Чому це важливо для України? По-перше, це питання уваги. Це дуже ефективно збільшується рівень розуміння цієї країни, це можливість продемонструвати компетентність країни, рівень дипломатів", - сказав Рожанськи.

Він висловив упевненість, що Україна буде, принаймні, успішна в звичайних умовах головування, але можливості є в і незвичайних, кризових умовах.

"Якщо були кризи у минулому для голів, такі ж будуть і для України. Україна повинна буде відповідати на них ефективно", - відзначив він.

Також за його словами для України будуть декілька унікальних моментів, наприклад, це справа Тимошенко.

"Справа Тимошенко - це як знак, це як справа Ходорковського в Росії. Це означає неправильний напрям цієї країни", - сказав Рожанськи.

Також залишаться, на його думку, проблеми між столицями і вони продовжуватимуться.

"Цього не можна уникнути. Отже Україна повинна демонструвати на всіх цих питаннях справжню демократію, це стосується і виборів, незалежності суддів і дотримання прав людини... Україна повинна показувати, що пов'язана з європейськими принципами", - додав Рожанськи.

Читайте також: Звіт ОБСЄ - в Україні безліч малих партій беруть участь у виборах тільки для отримання місць у виборчих комісіях