ua en ru

Україна не підписала угоду зі Словаччиною про постачання газу, - джерело

Україна не підписала 4 грудня 2013 р. угоду зі Словаччиною про постачання газу. Про це пише видання Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Україна не підписала 4 грудня 2013 р. угоду зі Словаччиною про постачання газу. Про це пише видання Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Як зазначають джерела видання, після невдалої зустрічі делегація України направила словацькій стороні нову версію угоди, хоча раніше вважалося, що домовленості вже досягнуті.

При цьому джерело Wall Street Journal в Євросоюзі повідомило, що відмова Києва від підписання документа, швидше за все, пов'язана з політичною кризою в Україні, а в майбутньому документ все ж таки буде схвалено.

Очікувалося, що меморандум буде укладено між словацькою компанією Eustream і українським ПАТ "Укртрансгаз".

Словацький реверсний коридор є найбільш перспективним для України. Він може гарантувати прокачування не менш 5 млрд куб. м газу на рік. Але постачання газу цим шляхом були заблоковані "Газпромом".

При цьому, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, мова йде про постачання 10 млрд куб. м газу щорічно.

28 листопада Ставицький прогнозував, що ця угода буде підписана на цьому тижні (2-8 грудня 2013 р.).

Нагадаємо, що фактична ціна реалізації природного газу (середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України) в листопаді 2013 р. склала 395 дол. за тис. куб. м.

Основним імпортером газу для України є Росія. У РФ в 2012 р. було закуплено 32,87 млрд куб. м на 14,003 млрд дол., тобто по 426 дол. за 1 тис. куб. м. В держбюджеті-2013 ціна закладена на рівні 421 дол. за 1 тис. куб. м. Україна має намір придбати у "Газпрому" в цьому році лише 25 млрд кубометрів газу. За словами прем'єра Миколи Азарова, Україна протягом 2 років постарається відмовитися від російського газу.

За 9 місяців поточного року з боку Польщі та Угорщини в газотранспортну систему України надійшло 1,5 млрд куб. м природного газу. У 2013 році Україна планує імпортувати з Європи 2-2,5 млрд куб. м газу. А на думку Азарова, в найближчі 5-10 років Україна збільшить видобуток газу до 30 млрд куб. м в рік, що покриє всі власні потреби. Також глава Кабміну заявляв, що Україна в найближчі роки планує повністю забезпечити себе власним газом.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії і її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу в Європі, Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря.

Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів. Заплановані проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів, газу, нафти, вугілля. В цих проектах може взяти участь ТНК-ВР. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.

Нагадаємо, що споживання та імпорт газу в Україну з січня по вересень 2013 р. скоротилися на 7,2% - до 34 млрд куб. м. Це мінімальний обсяг за останні десять років, але зниження споживання відбувається набагато меншими темпами, ніж планувалося.

За підсумками 2013 р. Україна споживає близько 47-48 млрд кубометрів газу.