ua en ru

Україна наполягає на вдосконаленні процедури моніторингу СММ ОБСЄ, - Геращенко

Україна наполягає на вдосконаленні процедури моніторингу СММ ОБСЄ, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко

За словами віце-спікера, у звітах також не відображається, хто першим порушив режим тиші

Україна наполягає на вдосконаленні процедури моніторингу з боку Спеціальної моніторингової місії Організації по безпеці та співробітництву в Європі (СММ ОБСЄ). Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час засідання Міжпарламентської ради Україна – НАТО, передає інформаційне управління Апарату ВР.

Вона зазначила, що Україна наполягає на вдосконаленні процедури моніторингу з боку СММ ОБСЄ, цілодобової роботи місії, адже обстріли і порушення режиму тиші відбуваються в основному вночі. Подібні порушення мають обов’язково відображатися у звітах СММ ОБСЄ.

"Також у звітах не відображається, хто саме першим порушив режим тиші, і хто саме блокував, чи не допускав місію на певні ділянки лінії зіткнення, чи окуповану територію. Ми наполягаємо на вдосконаленні процедури моніторингу місії ОБСЄ на Донбас" - зазначила віце-спікер.

Вона також поінформувала про складності в питанні звільнення заручників.

"На сьогоднішній день на території Донбасу у неволі незаконно утримується 121 особа, а кількість осіб, що вважаються зниклими безвісти складає 418, представники України готові на серйозні компроміси для розблокування процесу звільнення заручників", - підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, 28 березня на підконтрольній бойовикам території так званої "Донецької народної республіки" (ДНР) озброєний терорист обстріляв патруль Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі.