ua en ru

Україна має намір подати позов до ЄСПЛ про порушення прав політв'язнів у Росії

Україна має намір подати позов до ЄСПЛ про порушення прав політв'язнів у Росії Фото: Іван Ліщина (facebook.com minjust.official)

Всього на розгляді Європейського суду знаходиться 5 позовів "Україна проти Росії"

Україна має намір в цьому році подати в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) позов про порушення прав українських політв'язнів в Росії. Про це в інтерв'ю "Українським Новинам" повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

За його словами, на розгляді ЄСПЛ знаходиться 5 позовів "Україна проти Росії", і Мін'юст планує подати ще кілька. При цьому Ліщина відмовився розкривати суть позовів та їх тематику.

"Насправді, у нас в цьому році вже заплановано не тільки 6-й, але кілька інших позовів. Але подробиці про них ми поки не розкриваємо, оскільки зараз в процесі активного збору інформації та розкривати зміст планованих позовів поки рано. Що вже може бути озвучена – це робота над 6-м позовом - він стосується українських політв'язнів. Зараз ми збираємо інформацію, формуємо заяву", - повідомив чиновник.

У той же час, Ліщина розповів про тих позовах, які вже знаходяться на розгляді суду. Так, з 5 вже поданих справ, 2 справи стосуються порушення прав людини в Криму, а саме порушень в ході анексії в 2014 році і порушень після цього в 2015-16 роках; ще 2 справи стосуються Донбасу, теж окремо порушення 2014-го року і наступних років 2015-16. А 5-а справа стосується вивозу дітей, яких вивезли з окупованих територій в Росію, а потім, повернули, але заяву до ЄСПЛ вже було подано.

Ліщина також розповів про хід розгляду цих справ Європейським судом і про те, хто представляє інтереси України. За словами заступника міністра, у минулому році Україна передала два пакета документів, що стосуються подій у Криму в 2014 році, за першими двома позовами.

"Також у 2017 році ми взяли в команду англійської баристера (адвокати найвищого рангу у Великобританії. - ред.) Бена Еммерсона, королівського адвоката. Він фахівець саме в питаннях порушення прав людини в ході збройних конфліктів", - повідомив Ліщина, зазначивши, що за послуги двох юристів юриста наша країна заплатила близько 140 тис. доларів.

Заступник Міністра також підкреслив, що рішення найняти Еммерсона було продиктовано тим, що цей адвокат спеціалізується на справах про збройних конфліктах, зокрема проти РФ, а також представляв інтереси родини отруєного в Лондоні російського розвідника Олександра Литвиненка.

Крім того, Ліщина повідомив, що офіційно російська сторона не надала своїх свідків по справі, однак вже запитує відеоконференцію, мотивуючи своє клопотання тим, що свідки РФ мають "особливий статус", але не уточнює їх особистостей.

При цьому, підкреслив заступник міністра юстиції, у спорах з Україною Росії не вдасться звести розгляд до того, що ЄСПЛ відмовить у позовах, як неприйнятних (такі спроби були в суперечці "Грузія проти Росії"-ред.), оскільки суд не може прийняти таке рішення у міждержавних спорах.

Нагадаємо, раніше Ліщина повідомив, що в ЄСПЛ знаходяться понад 4,2 тис. справ щодо подій у Криму й на Донбасі.