ua en ru

Україна купуватиме російський газ тільки для комунальної сфери, - Бойко

Україна планує мінімізувати закупівлі російського газу, якщо Росія буде продовжувати використовувати формальний підхід. Про це сьогодні під час брифінгу заявив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна планує мінімізувати закупівлі російського газу, якщо Росія буде продовжувати використовувати формальний підхід. Про це сьогодні під час брифінгу заявив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У жовтні для комунальної сфери ми фактично використовували обсяги, які містяться у наших сховищах, і ми не плануємо брати у "Газпрому" великих обсягів газу. Вони будуть не великі, на це нам грошей вистачить. І надалі, якщо такий формальний підхід буде з боку наших партнерів, ми також будемо підходити з точки зору забезпечення власної комунальної сфери, а забезпечення підтримки в пікові режими транзиту з боку НАК для "Газпрому" - це вже буде завдання, яке ми будемо проводити факультативно", - сказав він.

Крім того, Бойко заявив, що для України питання отримання газу зі Словаччини є принциповим. "У нас йдуть переговори з кількома напрямками альтернативних поставок газу, при цьому сьогодні суттєво збільшено обсяги газу, які ми отримуємо від європейських країн. Я вважаю, що для нас є принциповим отримання газу зі Словаччини, тому що країна, яка, як ми є членом Європейського енергетичного співтовариства і членом ЄС, вона на нашу думку, повинна допомагати нам у диверсифікації, тому що це є політика ЄЕС. Ми вважаємо, що всі альтернативні шляхи, які можуть бути задіяні, вони всі будуть рано чи пізно нами використані. І затримки, які є з боку Словаччини - це тимчасове явище, яке пройде", - сказав віце-прем'єр.

У Міненерго 28 жовтня повідомили, що за дев'ять місяців Україна скоротила споживання газу на 2,7 млрд кубометрів (7,2%) порівняно з аналогічним показником минулого року - до 34 млрд кубометрів. Імпорт газу в Україну в січні-вересні 2013 року скоротився на 19,8% (на 4,8 млрд кубометрів) у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року - до 19,7 млрд кубометрів. Згідно з даними Міненерго, це мінімальний обсяг споживання Україною газу з 1991 р.

Це мінімальний обсяг за останні десять років, але зниження споживання відбувається набагато меншими темпами, ніж планувалося. У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) обіцяють надолужити згаяне. Однак експерти ставлять ці плани під сумнів: на цей раз споживання впало в основному через стагнацію економіки і теплої погоди в лютому.

За підсумками 2013 р. Україна спожила близько 47-48 млрд кубометрів газу. Нагадаємо, в 2011 р., будучи міністром енергетики Юрій Бойко прогнозував, що Україна в 2012 р. знизить споживання газу до 44-46 млрд куб. м. В 2013 р. воно повинно було впасти ще на 3-4 млрд куб. м. В Міненерго досі впевнені, що спад споживання продовжиться, і вже в 2014 р. Україна споживає не більше 40 млрд куб. м газу. "Головна причина скорочення споживання газу - перехід металургів і ТЕЦ на вугілля", - повідомили в Міненерго.