ua en ru

Україна позбулася статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності

Україна позбулася статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності Фото: Алла Жарінова

Україні потрібно вирішити три проблеми в сфері інтелектуальної власності

Згідно з новим спеціальним звітом про міжнародний стан охорони прав інтелектуальної власності, який готує Торговий представник США (USTR), Україна позбулася статусу "найбільшого порушника прав інтелектуальної власності". Про це в ході прес-конференції заявила голова Державної служби інтелектуальної власності України (ДСІВ) Алла Жарінова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні торговий представник США направив у Міністерство економічного розвитку та торгівлі повідомлення, в якому офіс Торгового представництва зазначив, що наші спільні зусилля в інтелектуальній власності не були марними і Україна в оновленому звіті USTR Special 301 була переміщена на один рівень вище у переліку країн пріоритетного спостереження, в якому знаходиться 13 країн: Алжир, Аргентина, Венесуела, Еквадор, Індонезія, Індія, Кувейт, Китай, Пакистан, Таїланд, Росія, Чилі і Україна", - заявила Жарінова.

Жарінова зазначила, що коли в 2002 р. Україна була покликана піратом номер один, до країни були застосовані економічні санкції, тому вихід з "Списку 301" стане вирішенням проблеми.

Глава ДСІВ також додала, що для того, щоб перейти до ще більш лояльний список, а саме перелік країн, які потребують спостереження, USTR ставить перед Україною завдання вирішити три головні проблеми, які на сьогоднішній день існують у сфері інтелектуальної власності України.

"Перше питання - легалізація програмного забезпечення в органах влади. Друге питання - це непрозора діяльність організації колективного управління, і третє питання - це захист авторських прав у мережі Інтернет", - розповіла Жарінова.

Вона зазначила, що у всіх цих напрямках ДСІВ почала активно рухатися вперед.

Нагадаємо, в Україні готується законопроект щодо захисту правовласників в Інтернеті.