ua en ru

Україна та Казахстан підписали угоду щодо створення сприятливих тарифів на вантажоперевезення залізницями

В рамках візиту до України президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва 14 вересня 2010 р. у Києві було підписано угоду між "Укрзалізницею" та акціонерним товариством "Національною компанією "Казахстан темір жоли" про створення сприятливих тарифних умов на перевезення вантажів залізничним транспортом.

Сторони визнали важливість транзитних перевезень для міжнародної торгівлі та взаємну зацікавленість у подальшому розвитку україно-казахської співпраці та необхідність створення конкурентних тарифних умов при організації вантажних залізничних перевезень.

Укрзалізниця та Казахстан темір жоли зобов'язалися до кінця 2010 р. при узгодженні наскрізних тарифних ставок, сформувати тарифні умови з урахуванням економічних інтересів обох країн.

Сторони домовилися продовжити роботу, спрямовану на збереження і залучення додаткових обсягів перевезень транзитних, експортно-імпортних вантажів залізничним транспортом у 2011 р.

Також погодилися з необхідністю зберегти тарифні умови на перевезення зернових вантажів, нафтопродуктів, зріджених газів, вугілля, чорних металів, сірки, мінеральних добрив, глинозему, бавовни на маршрутах, що проходять територією України та Республіки Казахстан, максимально наближеними до рівня 2010 р.

Угодою передбачено підвищення ефективності використання рухомого складу шляхом розробки і запровадження у 2011 р. логістичних схем кільцевих маршрутів при перевезенні цукру сирцю до республік Казахстан та Узбекистан та глинозему до Республіки Таджикистан із навантаженням зерна на зворотному шляху із республіки Казахстан в напрямку портів і прикордонних переходів України.

Враховуючи перспективність перевезень вантажів у напрямку Західний Китай - Західна Європа, "Укрзалізниця" та АТ "Національна компанія "Казахстан темір жоли" та ВАТ "РЖД" спільно організують контейнерні поїзди, що прямуватимуть транзитом через Україну.