ua en ru

Україна готує програму імплементації угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, - МЗС

Органи центральної виконавчої влади України готують програму імплементації угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Про це сьогодні на круглому столі "Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: виклики та можливості" сказав в. о. директора департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ (МЗС) України Володимир Бачинський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я хотів би відзначити, що в понеділок у Брюсселі представниками держав-членів ЄС фактично було узгоджено обсяги тимчасового застосування угоди. Це практично весь розділ, який стосується зони вільної торгівлі, а також дуже багато положень з інших розділів, зокрема з політичної частини, з розділу співробітництва у сфері юстиції, свободи і безпеки, інституційні положення і так далі. Чому це важливо? Тому що, відразу після ратифікації і після завершення сторонами виконання внутрішньодержавних процедур, ця частина, яка належить до обсягу тимчасового застосування, вона вже може почати реалізовуватись на практиці. Я сподіваюся, що це станеться у 2014 р. Зараз вживаються також центральними органами виконавчої влади кроки, з метою підготовки програми імплементації угоди, тому що необхідно чітко розуміти, як ми це будемо виконувати і як ми це будемо здійснювати у нас на національному рівні", - розповів Бачинський.

Він також додав, що МЗС зараз робить необхідні кроки з метою внесення Президенту пропозиції підписати угоду. "Ви знаєте, що угода була одноголосно схвалена українським урядом 18 вересня на засіданні уряду. Зараз МЗС здійснюються відповідні кроки з метою внесення пропозиції Президенту про підписання цього документа. Аналогічні внутрішні процедури здійснюються і в ЄС. Ми очікуємо, що рішення про підписання буде прийняте, як відомо, 21 жовтня цього року. Потім буде так звана ратифікація, тобто виконання сторонами внутрішніх державних процедур, збоку України - це ратифікація Верховної Ради", - розповів Бачинський.