ua en ru

Україна готова в 10-денний строк погасити борг за газ, якщо РФ залишить ціну 268 дол. за тис. куб. м, - Яценюк

Україна готова в десятиденний термін погасити борг за газ, якщо Росія залишить ціну 268 дол. за тис. куб. м.

Україна готова в десятиденний термін погасити борг за газ, якщо Росія залишить ціну 268 дол. за тис. куб. м. Про це журналістам у Брюсселі заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк (на фото), передає прес-служба секретаріату Кабінету міністрів.

Фотогалерея: "Візит делегації Кабміну до Брюсселя 13 травня"

"Якщо Росія подовжить ціну на газ у 268 доларів за тисячу кубічних метрів, яка вже була встановлена на перший квартал цього року, Україна в десятиденний термін заплатить за газ", - наголосив Яценюк.

Він додав, що позиція Кабміну щодо газової угоди з РФ дуже чітка: "Ми направили російському "Газпрому" передарбітражну ноту та закликали невідкладно переглянути угоду. Якщо Росія відмовиться, ми зустрінемося в суді у Стокгольмі. Залишилося менше 20 днів. І це останнє попередження Росії сісти за стіл переговорів і знайти рішення".

Нагадаємо, Україна прийняла рішення про початок процедури подачі до суду на "Газпром" 28 квітня.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявляв про те, що "Газпром" не дав відповіді на пропозицію України про погашення боргу за газ за ціною 265,8 дол. за тис. куб. м.

Як повідомлялося, сьогодні російський газовий концерн "Газпром" виставив Україні рахунок на передоплату поставок газу в червні 2014 р. на суму 1,66 млрд дол.

Також у "Газпромі" заявили, що Україна, котра заборгувала Росії, за її ж розрахунками, за постачання газу 3,5 млрд дол., закачала до підземних сховищ (ПСГ) лише 9 млрд кубометрів російського газу, що менше половини необхідного обсягу палива для безперебійного постачання внутрішніх споживачів взимку 2015 р.

Нагадаємо, "Газпром" встановив для України з 1 квітня 2014 р. ціну на газ 485 дол. за 1 тис. куб. м. Втім, офіційний Київ заявляє, що готовий оплачувати газ за старою ціною - 268,5 дол. за 1 тис. куб. м.

Зазначимо, що у Європейському союзі розраховують врегулювати газове питання України і Росії до кінця травня 2014 р.