ua en ru

Україна закачала в ПСГ лише половину обсягу газу, необхідного для зими, - "Газпром"

Україна, що заборгувала Росії за постачання газу 3,5 млрд дол, закачала в підземні сховища (ПСГ) всього 9 мільярдів кубометрів російського газу, що менше половини необхідного обсягу палива для безперебійного постачання внутрішніх споживачів взимку 2015 р.

Україна, що заборгувала Росії за постачання газу 3,5 млрд дол, закачала в підземні сховища (ПСГ) всього 9 мільярдів кубометрів російського газу, що менше половини необхідного обсягу палива для безперебійного постачання внутрішніх споживачів взимку 2015 р. Про це сказав на прес-конференції заявив заступник голови правління російського газового концерну "Газпром" Віталій Маркелов, передає Reuters.

"Потреба України в осінньо-зимовий період - близько 18,5 мільярдів (кубометрів, - ред.). В ПСГ України на 13 травня надійшло всього 9 мільярдів", - сказав Маркелов на прес-конференції.

Нагадаємо, сьогодні "Газпром" виставив Україні рахунок на передоплату поставок газу в червні 2014 р. на суму 1,66 млрд дол.

"Сьогодні "Газпром" направив офіційне повідомлення НАК "Нафтогаз України" про перехід на авансову оплату поставок газу згідно з пунктом 5.8 контракту від 2009 р. Прострочений борг на даний момент становить 3 млрд 508 млн доларів, і ні в кого не може виникнути сумнівів, що це досить вагома та об'єктивна причина для застосування відповідного положення контракту про передоплату", - повідомив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Зазначимо, Росія в квітні подвоїла для України ціну на газ, скасувавши знижку, надану попереднього уряду країни, і ввівши експортне мито. Таким чином, "Газпром" оголосив Києву рекордний серед усіх своїх клієнтів ставку - 485 дол за 1 тис. куб. кубометрів.