ua en ru

"Газпром" виставив Україні рахунок за червень на 1,66 млрд дол

Російський газовий концерн "Газпром" виставив Україні рахунок на передоплату поставок газу в червні 2014 р. на суму 1,66 млрд дол.

Російський газовий концерн "Газпром" виставив Україні рахунок на передоплату поставок газу в червні 2014 р. на суму 1,66 млрд дол.

"Сьогодні "Газпром" направив офіційне повідомлення НАК "Нафтогаз України" про перехід на авансову оплату поставок газу згідно з пунктом 5.8 контракту від 2009 р. Прострочений борг на даний момент становить 3 млрд 508 млн доларів, і ні в кого не може виникнути сумнівів, що це досить вагома та об'єктивна причина для застосування відповідного положення контракту про передоплату", - повідомив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

За його словами, сума попереднього рахунку виставлена на основі контрактного обсягу поставок - 114 млн куб. м на добу.

В ході зустрічі, що відбулася напередодні прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером глава уряду закликав газовий концерн "припинити панькатися" з Україною.

"Пора припиняти панькатися. Сповістіть їх і з завтрашнього дня вводьте попередню оплату. Я думаю, що всі можливі способи врегулювати цю ситуацію іншим способом були "Газпромом" вжиті. Потрібно починати діяти, тому що довше це терпіти просто неможливо", - сказав прем'єр-міністр.

Міллер погодився з пропозицією. За словами глави "Газпрому", після виставляння рахунку на передоплату газу за червень компанія "Нафтогаз України" повинна буде сплатити його до 2 червня 2014 р.

"Якщо передоплата не надійде, то, відповідно, на Україну в червні буде поставлено нуль кубів. Але ще раз: звичайно, слід звернути увагу, що це не припинення поставок, а поставки газу на Україну строго у відповідності з передоплатою з точки зору того, скільки газу Україна купила на червень", - зазначив Міллер.

За словами глави "Газпрому", загальний борг України за російський газ, включаючи минулий рік, становить зараз 3,508 млрд дол. При цьому ні за березневі, квітневі поставки газу Україна не заплатила ні копійки.

Глава російського уряду доручив міністру енергетики Росії Олександру Новаку довести до відома європейських чиновників, що вони повинні послати сигнал Україні про те, що борги необхідно сплачувати.

"Ми вправі розраховувати, що європейські партнери пошлють сигнал українському керівництву, що по боргах треба платити", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, що 7 травня закінчився термін оплати Україною квітневих газових поставок. "Газпром" не отримав 1,3 млрд дол. При цьому прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пізніше заявив, що Київ готовий погасити заборгованість за десять днів, якщо ціна на газ буде знижена до 268,5 дол. за тисячу кубів.

Про можливе переведення України на передоплату газу заявив в ході прямої лінії Президент Росії Володимир Путін.

"Ми готові ще потерпіти. Ми будемо терпіти місяць. Якщо і за наступний місяць ніяких платежів не буде, то ми згідно з контрактом перейдемо на так звану передоплату за місяць вперед і поставимо газу рівно стільки, скільки вони заплатять грошей. Ми можемо це зробити сьогодні, але ми почекаємо ще місяць", - заявив Путін, пояснивши, що влада Росії проявляє таку терпимість, так як розуміє, що рішення може вдарити по споживачам газу в Україні.