ua en ru

Україна готова провести виплати заборгованостей за газ перед РФ, - Яценюк

Україна готова провести виплати заборгованостей за природний газ перед Російською Федерацією.

Україна готова провести виплати по заборгованостях за природний газ перед Російською Федерацією. Про це сьогодні журналістам заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми готові провести всі розрахунки за газ", - зазначив Яценюк.

За його словами, Україна готова продовжувати купувати російський газ за ціною 268,5 дол., як було зазначено на початку 2014 р.

Яценюк зазначив, що ціна у 500 дол. за тис. куб м, яку пропонує Росія, є неприйнятною.

"Ціну у 500 доларів ми не приймаємо", - наголосив прем'єр.

Крім того, Яценюк доручив розробити план дій на випадок обмеження або припинення постачання російського газу до України.

"Українська сторона запропонувала повернутися до ціни 268,5 доларів і обговорити ті обсяги закупівлі газу, які нам необхідні. Поки що ми не отримали позитивної відповіді від "Газпрому" , - заявив у суботу перед засіданням уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За його словами, ризик припинення поставок російського газу до України є дуже високим.

Також Продан повідомив, що Міненерговугілля допускає звернення до Стокгольмського арбітражу для врегулювання ціни на російський газ, якщо не буде прогресу в переговорах з "Газпромом". "Ми будемо застосовувати у правовідносинах з російським монополістом "Газпромом" усі методи щодо врегулювання ситуації, в тому числі й міжнародно-правові", - уточнив, своєю чергою, Яценюк.

Як повідомлялося, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив в інтерв'ю НТВ, що на даний момент Україна погасила менше половини суми заборгованості за газ перед Російською Федерацією.

Нагадаємо, напередодні Продан заявив, що борг України перед Росією за імпортований газ станом на 8 квітня 2014 р. складе близько 2 млрд дол.

Як відомо, "Газпром" встановив ціну на газ для України з 1 квітня 2014 р. на рівні 485 дол. за 1 тис. куб. м.

"Харківські угоди", підписані 21 квітня 2010 р., передбачали знижку на газ для України в обмін на продовження перебування у Криму Чорноморського флоту РФ до 2042 р. Проте, як уточнив напередодні прес-секретар Президента РФ Дмитро Пєсков, приводу для знижки на газ у 100 дол за 1 тис. куб. м для України за Чорноморський флот більше немає.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 р. - у розпал Євромайдану -Україна і Росія підписали доповнення до довгострокового газового контракту, яке передбачає, що ВАТ "Газпром " з 1 січня 2014 р. буде продавати НАК "Нафтогаз України" газ за ціною у 268,5 дол. за 1 тис. куб. м. До цього ціна на газ для України становила близько 400 дол. за 1 тис. куб. м.

Втім, відтепер з урахуванням скасування російською стороною 100-доларової знижки, передбаченої "харківськими угодами", вартість 1 тис. кубометрів газу для України, за розрахунками "Газпрому", складає 485 дол. за 1 тис. куб. м.