ua en ru

Борг України перед Росією за імпортований газ на 8 квітня складе близько 2 млрд дол., - Продан

Борг України перед Росією за імпортований газ станом на 8 квітня 2014 р. складе близько 2 млрд дол.

Борг України перед Росією за імпортований газ станом на 8 квітня 2014 р. складе близько 2 млрд дол. Про це сьогодні на прес-конференції заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день борг за лютий становить 261 млн дол. Якщо ми врахуємо, що за березень Україні буде нараховано 550 млн дол., то загальний борг на момент розрахунку 8 квітня буде близько 2 млрд дол.", - заявив Продан.

Водночас, за його словами, Україна готова взяти у Росії 2 млрд дол. кредиту для розрахунку по боргах за газ.

"Ми б хотіли діяти в рамках тих домовленостей, які були раніше. Раніше були домовленості - встановлена ​​ціна 268,5 дол. за тис. куб м. і наданий кредит", - зазначив Продан, додавши, що Україна також сподівається отримати перший транш кредиту від Росії у 2 млрд дол.

У 2014 р. Україна може закупити у Росії від 27,5 млрд до 33 млрд куб. м газу, уточнив Продан, додавши, що на сьогодні баланс ще не затверджено. За словами глави Міненерговугілля, встановлена ​​Росією сьогодні ціна за газ для України у 485 дол. за тис. куб. м не є ринковою, і Україна не повинна її платити.

Нагадаємо, ВАТ "Газпром" оцінює заборгованість НАК "Нафтогаз України" за поставлений природний газ у 2,2 млрд дол. Про це повідомили у прес-службі "Газпрому" за підсумками сьогоднішньої зустрічі глав російської та української компаній Олексія Міллера і Андрія Коболєва в Москві.

Як заявив сьогодні глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, ціна на газ для України з 1 квітня 2014 р. становить 485 дол. за 1 тис. куб. м.

Зазначимо, станом на 28 березня 2014 р. борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" складав 1,747 млрд дол.

17 грудня 2013 р. Україна і Росія підписали доповнення до довгострокового газового контракту, яке передбачало, що ВАТ "Газпром" з 1 січня 2014 р. буде продавати НАК "Нафтогаз України" газ за ціною у 268,5 дол. за 1 тис. куб. м. До цього ціна на газ для України становила близько 400 дол. за 1 тис. куб. м.

Втім, відтепер з урахуванням скасування російською стороною 100-доларової знижки, передбаченої "харківськими угодами", вартість 1 тис. кубометрів газу для України, за розрахунками "Газпрому", складає 485 дол. за 1 тис. куб. м.