ua en ru

Україна буде активно розвивати ядерні технології, - РНБО

Активна позиція України в питаннях міжнародної співпраці у сфері ядерної безпеки дасть їй можливість розвивати власні атомні технології. Таку думку висловив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Андрій Клюєв, коментуючи успішне виконання в березні ц.р. країною міжнародних зобов'язань з вивезення в РФ високозбагаченого урану.

"Сьогодні близько половини потреб України в електроенергії забезпечує ядерна енергетика - наша країна входить до переліку країн лідерів за потенціалом цій галузі. Маючи величезний досвід, у тому числі і ліквідації наслідків найстрашнішою атомної аварії в історії людства, саме Україна повинна активно розвивати ядерні технології, безпосередньо брати участь у забезпеченні світової безпеки", - зазначив Клюєв.

Секретар РНБО нагадав, що в рамках співробітництва України, США, РФ, Великобританії і Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) протягом двох років з українських наукових об'єктів високозбагачений уран був вивезений в Росію. В рамках реалізації двосторонніх домовленостей з США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання.

В даний час декілька наукових інститутів України - Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості (СНУЯЕП), Київський інститут ядерних досліджень (КІЯД) та Харківський физико-технічний інститут (ХФТІ) - будуть забезпечені матеріалом для досліджень.

Клюєв зазначив, що Україна приділяє увагу питанням ядерної безпеки, активно співпрацюючи з іншими країнами в рамках МАГАТЕ. Як приклад він навів успішне проходження українськими атомними електростанціями (АЕС) міжнародних стресових тестів. Крім цього, нагадав Клюєв, 26 квітня 2012 р. почнеться основний етап спорудження нового укриття над четвертим блоком Чорнобильської АЕС.

Секретар РНБО відзначив важливість прискорення початку практичної реалізації проекту щодо спорудження в Чорнобильській зоні централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з українських атомних станцій. Він нагадав, що на початку березня Президент України Віктор Янукович підписав закон, який регламентує цей процес. Клюєв підкреслив, що будівництво сховища дасть можливість Україні зменшити щорічні витрати на поводження з ядерними відходами і підвищити загальний рівень енергетичної незалежності.