ua en ru

Україна у квітні наростила міжнародні резерви до 18,4 млрд доларів

Україна у квітні наростила міжнародні резерви до 18,4 млрд доларів Фото: Національний банк України (УНІАН)

Основну суму склала купівля валюти на міжбанку

Міжнародні резерви України зросли за квітень на 1,3% і на 1 травня 2018 перевищили 18,4 млрд доларів (за попередніми даними). Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, основним джерелом поповнення резервів протягом квітня, як і в попередні місяці, була купівля Національним банком валюти на міжбанківському ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї дало НБУ можливість і надалі викуповувати надлишок валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцнення обмінного курсу гривні.

За підсумками квітня Національний банк купив на міжбанківському ринку 326,7 млн доларів. У тому числі 146 млн доларів - в результаті інтервенцій за кращим курсом, 80 млн доларів за єдиним курсом, і 100,7 млн доларів на валютних аукціонах.

Крім того, Національний банк продав 24 млн доларів в рамках інтервенцій у формі запиту кращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком склала 302,7 млн доларів.

Також минулого місяця в резерви надійшло 83,6 млн євро від розміщення урядом ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

У той же час в квітні кошти з міжнародних резервів спрямовувалися переважно на здійснення платежів уряду з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті. Сума платежів у квітні склав 127,4 млн доларів. У тому числі 30,8 млн доларів було сплачено для обслуговування ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 59,2 млн доларів і інші операції на суму 11,3 млн доларів.

У цілому, за станом на 1 травня 2018 обсяг міжнародних резервів покриває 3,3 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, у II кварталі 2018 Нацбанк буде викуповувати у банків 10 млн доларів щодня.