ua en ru

Нацбанк буде викуповувати у банків 10 млн доларів щодня

Нацбанк буде викуповувати у банків 10 млн доларів щодня Фото: Національний банк України (НБУ)

НБУ оголосив обсяг валютних інтервенцій у II кварталі 2018

Регулятор почав оголошення обсягів валютних інтервенцій для поповнення держрезерву обсяг інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України складе 10 млн доларів щодня. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, покупка такого об'єму не буде істотно впливати на ситуацію на міжбанківському ринку. У той же час, в залежності від ситуації на ринку, інтервенції з купівлі можуть бути менше або взагалі не відбуватися.

При цьому обсяги купівлі протягом дня можуть перевищувати оголошений обсяг, проте такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування функціонування валютного ринку.

Як і раніше, Національний банк при проведенні інтервенцій буде мінімізувати власний вплив на процес ціноутворення на валютному ринку. Відповідно, по-перше, оголошений обсяг інтервенцій для поповнення міжнародних резервів буде незначним в порівнянні з загальним обсягом операцій на міжбанківському ринку, а по-друге, пріоритет буде надаватися тим форм інтервенцій, за яким Нацбанк не пропонує, а бере запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну. Такими формами інтервенції, де Національний банк виступає "прайс-тейкером", є валютний аукціон і інтервенція за запитом кращого курсу.

Такий підхід відповідає оновленій Стратегії валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. При цьому режимі НБУ не має наміру підтримувати певне значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку визначається завданнями щодо накопичення міжнародних резервів, згладжування функціонування валютного ринку і підтримки трансмісії ключової процентної ставки.

Нагадаємо, НБУ затвердив список банків для участі у валютних інтервенціях у II кварталі 2018 року.