ua en ru

УКАБ прогнозує збільшення валового збору сої на 40% і експорту - на 51%

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) прогнозує збільшення валового збору сої на 40% і експорту - на 51%.

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) прогнозує збільшення валового збору сої на 40% і експорту - на 51%. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"Збиральна кампанія соєвих бобів завершується, і в цьому маркетинговому році валовий збір сої складе близько 3,8 млн тонн, що на 40,1% більше, ніж у 2013/14 МР. Разом з тим прогнозується збільшення експорту культури на 42,8-50,7% до 1,8-1,9 млн тонн", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, стрімке збільшення виробництва соєвих бобів було досягнуто насамперед шляхом інтенсифікації. Зокрема, були збільшені посівні площі на 32,0% до 1,8 млн га внаслідок скорочення посівних площ під кукурудзою, що попереднього сезону показала досить низьку економічну ефективність.

Відбулося також і збільшення врожайності. Прогнозується, що наприкінці жнив вона досягне позначки 2.2 тонни/га, що означатиме збільшення на 5,9% відносно минулого сезону.

"Враховуючи прогноз Міністерства сільського господарства США щодо валового збору культури в світі, частка України у світовому виробництві може збільшитися з 1,0% до 1,2%, а в торгівлі - з 1,1% до 1,6%. Збільшення присутності українського товару на світовому ринку, звичайно, є позитивним явищем, проте досвід показує, що рекордні натуральні показники не завжди означають рекордні економічні результати", - зазначив експерт аграрних ринків асоціації УКАБ Ігор Остапчук.

Всього за 2014/15 МГ виробництво соєвих бобів у світі може досягти рекордних 312,1 млн тонн (+ 9,5%), а відношення кінцевих залишків до загальної пропозиції на ринку - 18,4%, що на 3,6 пункту більше торішнього значення.

На міжнародному ринку зараз йдуть процеси відновлення закупівельних цін на сою після сезонного падіння. З середини вересня на CME соєві ф'ючерси подорожчали вже на 20,2 дол./тонну (+ 5,6%). Враховуючи експортоорієнтованість даного продукту в Україні, внутрішні ціни будуть слідувати міжнародним трендам. Однак наскільки тривалим буде висхідний ціновий тренд, сказати складно, враховуючи можливість значного збільшення пропозиції сої на міжнародному ринку через прогнозовані рекордні обсяги валових зборів в країнах Південної Америки.

Нагадаємо, за даними УКАБ, сальдо зовнішньої торгівлі рослинницькою продукцією за 9 місяців 2014 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року збільшилася на 24% до 4,5 млрд дол.