ua en ru

УГКЦ не підтримує жодну політичну силу, в тому числі і ВО "Свобода"

УГКЦ не підтримує жодну політичну силу, в тому числі і ВО "Свобода". Про це заявив предстоятель УГКЦ Верховний Архієпископ Святослав (Шевчук).

"Українська Греко-католицька церква не підтримує жодну політичну силу, в тому числі і ВО "Свобода", - заявив Шевчук.

За його словами, представники "Свободи" ніколи не запитували у Церкві, як їм діяти.

"Ми чітко декларуємо, що УГКЦ не підтримує їх як ексклюзивного представника інтересів УГКЦ. Чому вони вважають, що саме з нашою церквою у них особливі зв'язки? Думаю, про це треба запитати у "Свободи". Можливо, тому, що більшість їх електорату - з Західної України", - сказав предстоятель.

Крім того, Верховний Архієпископ Святослав (Шевчук) додав, що він ніколи віч-на-віч не зустрічався і не вів ніяких переговорів з лідером "Свободи" Олегом Тягнибоком. За його словами, востаннє вони бачилися 19 січня, на свято Водохреща на "Патріаршої різдвяної проскурі" у Міжнародному виставковому центрі.

Верховний Архієпископ Святослав (Шевчук) заперечує, що його церква ініціює які-небудь законопроекти.
"Ми співпрацюємо з законодавцями - тими, хто володіє законодавчою ініціативою у форматі роботи всеукраїнської ради церков і релігійних організацій", - підкреслив він. За його словами, "жодна партія і фракція не має ексклюзивного права представляти Церкву або говорити від її імені".

"Ми не втручаємося в політичну боротьбу, не співпрацюємо з жодною політичною партією і організацією, але при цьому намагаємося бути активними в громадському суспільстві України", - підсумував блаженніший Святослав (Шевчук).

Заступник голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський і народні депутати-"свободівці" Ірина Фаріон, Олександр Шевченко, Юрій Сиротюк, Святослав Ханенко брали участь у заходах на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" у День пам'яті жертв тоталітарного комуністичного режиму. Там відбулася їх зустріч з лідером УГКЦ.

Крім того, у Києві 16 травня у Патріаршій курії УГКЦ депутати фракції "Свобода" Юрій Сиротюк, Олег Сиротюк, Олексій Кайда та Олег Панькевич, а також віце-спікер Руслан Кошулинський проводили переговори з керівництвом Української Греко-католицької церкви.

Зустріч була присвячена проблемам захисту традиційних цінностей напередодні гей-параду в Києві. За результатами зустрічі глава УГКЦ Блаженніший Святослав видав пастирський лист до вірних, яке було зачитано в храмах напередодні і в день проведення гей-параду 25 травня.