ua en ru

Мобілізовані військові, які беруть участь в АТО, отримуватимуть щомісячну надбавку не менше 3 тис. грн, - Генштаб

Мобілізовані військові, які беруть участь в АТО, отримуватимуть щомісячну надбавку не менше 3 тис. грн, - Генштаб

Закон про проведення мобілізації передбачає переведення національної економіки України на функціонування в умовах особливого періоду, які гарантують безперебійне забезпечення потреб Збройних сил України та інших військових формувань під час виконання покладених на них завдань. Про це в ході брифінгу заявив виконувач обов'язків спікера Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов, передає кореспондент РБК-Україна.

"За громадянами України, які будуть призвані у зв'язку із частковою мобілізацією, будуть гарантовано зберігатися місце роботи, посада, середня зарплата на підприємстві, установі чи організації, незалежно від підпорядкування та форми власності. При цьому всі громадяни, які перебувають на військовій службі під час мобілізації, отримуватимуть грошове забезпечення для військовослужбовців", - заявив Селезньов.

За його словами, закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації передбачає, що військова служба за призовом під час мобілізації дозволяє виплачувати призваним громадянам грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок і премій на рівні військовослужбовців військової служби за контрактом, відповідно до їх посад та військових звань.

"Крім того, якщо військовослужбовець, призваний під час мобілізації, буде брати безпосередню участь в АТО, йому буде виплачуватися нагорода в розмірі 100% місячного грошового забезпечення, але не менше 3 тис. грн у розрахунку на місяць. В день демобілізації йому буде нараховуватися одноразова грошова допомога", - повідомив Селезньов.

Він також зазначив, що законом про захист прав громадян України під час проведення мобілізації передбачається, що військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам і військовозобов'язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, штрафні санкції або пеня за невиконання обов'язків перед підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, у тому числі банками і фізичними особами, а також відсотки за користування кредитом не нараховуватимуться.

Крім того, за словами в.о. спікера Генштабу ЗСУ, військовослужбовці, які були призвані на військову службу під час мобілізації в особливий період, набувають новий юридичний статус військовослужбовців, внаслідок чого на них поширюються всі пільги, які передбачені законами України про військовий обов'язок і військову службу, про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, Кодексом законів про працю та інших нормативно-правових актів.

"Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне забезпечення і безкоштовне лікування", - сказав Селезньов.

Він також розповів, що для приватних підприємців, при їх призові на військову службу під час мобілізації, зберігається право на підприємницьку діяльність, при цьому державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб підприємства не припиняється. Його не звільняють від сплати єдиного соціального внеску на особливий період.

"Не припиняється виплата пенсій пенсіонерам, а офіцерам запасу, які призвані за мобілізацією, після демобілізації пенсія буде збільшуватися з урахуванням нових посад, військових звань і додаткової вислуги років", - розповів Селезньов.

Він також зазначив, що військовослужбовці, які після проходження військової служби під час мобілізації виявлять бажання продовжувати службу у війську, матимуть переважне право залишитися служити на попередній або, за його згодою, на іншій посаді, яка буде не нижче попередньої.

"Студенти після проходження служби з мобілізації матимуть право продовжити навчання у своєму виші після демобілізації на тих же умовах, що і раніше", - повідомив Селезньов.

Також він розповів, що починаючи із січня цього року сім'ї військовослужбовців, які загинули внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отримуватимуть пенсію у розмірі 70% грошового забезпечення загиблого, або 90%, якщо на утриманні перебуває двоє чи більше членів сім'ї.

"Мінімальний розмір пенсії членам сім'ї військовослужбовців-учасників АТО в разі втрати годувальника встановлено на рівні не нижче двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Відповідні перерахунки пенсійного забезпечення проводить Пенсійний фонд України", - сказав Селезньов.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада підтримала законопроект №1743 "Про затвердження указу Президента України "Про часткову мобілізацію", а також законопроект №1525 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби і питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду".