ua en ru

Учасники зустрічі в Мінську підписали меморандум

Учасники тристоронньої контактної групи в Мінську підписали меморандум. Про це заявив сьогодні журналістам екс-президент України Леонід Кучма, передає BBC.

Учасники тристоронньої контактної групи в Мінську підписали меморандум. Про це заявив сьогодні журналістам екс-президент України Леонід Кучма, передає BBC.

Згідно з меморандумом, протиборчі сторони зобов'язуються відвести свою важку військову техніку від умовної лінії фронту на 15 км кожна.

Відповідно до заяви Кучми, меморандум включає наступні пункти:

1. Припинення застосування зброї вважається загальним.

2. Зупинка підрозділів і військових формувань сторін на лінії зіткнення станом на 19 вересня.

3. Заборона на застосування всіх видів зброї і ведення наступальних дій.

4. Буферна зона в 30 кілометрів.

(Протягом доби з моменту прийняття меморандуму відведення засобів ураження калібром понад 100 мм від лінії зіткнення на відстані не менше 15 км з кожної сторони, в тому числі з населених пунктів, що дає можливість створити зону припинення застосування зброї шириною не менше 30 км зони безпеки. При цьому відвести на лінії зіткнення сторін артилерійські системи калібру понад 100 мм на видалення їх максимальної дальності стрільби).

5. Заборона на розміщення важких озброєнь і важкої техніки в районі, обмеженому певними населеними пунктами.

6. Заборона на установку нових мінно-вибухових інженерних загороджень у межі зони безпеки, а також розмінування раніше встановлених.

7. Заборона на польоти авіації і безпілотників, крім апаратів ОБСЄ, над зоною безпеки.

8. Розгортання в зоні припинення застосування зброї моніторингової місії ОБСЄ у складі групи спостерігачів організації протягом доби з моменту прийняття даного меморандуму.

9. Виведення всіх іноземних найманців із зони конфлікту як з одного, так і з іншого боку.

Також повідомляється, що обмін військовополоненими буде продовжений.

Нагадаємо, 19 вересня в Мінську почалося засідання тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі.

Відзначимо, 5 вересня 2014 р. тристороння контактна група Україна-Росія-ОБСЄ на переговорах у Мінську (Білорусь) підписала з лідерами так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" протокол про припинення вогню.