ua en ru

У комітеті ВР з нацбезпеки оцінили збитки від вибухів в Ічні

У комітеті ВР з нацбезпеки оцінили збитки від вибухів в Ічні Фото: Іван Винник (УНІАН)

За попередніми оцінками, пожежа знищила близько 40 тисяч тонн боєприпасів

Внаслідок пожежі на артскладі в Ічні держава могла понести збитки на сумму 400 мільйонів доларів. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив секретар комітету з питань Національної безпеки та оборони, народний депутат Іван Винник.

Нардеп наголосив, що за попередньою оцінкою, пожежею на Ічнівському арсеналі знищено близько 40 тисяч тонн боєприпасів.

"Там було не 3 кілограми, і не одна тонна, і не десять. Там були десятки тисяч тонн боєприпасів. Ті цифри, які називались, це правильний порядок цифр. Враховуючи, що там не було захищених сховищ, враховуючи, що здетонувало те, що було на поверхні, я так припускаю, що мова йде про (втрату, - ред.) 40 тисяч тонн боєприпасів. Детально буде прозвітовано на комітеті. 40 тисяч тонн вибухових речовин у вигляді боєприпасів або розпатранованих боєприпасів можуть мати вартісну оцінку до 400 мільйонів доларів", - повідомив Вінник.

Нардеп наголосив, що інформація про незначні матеріальні втрати внаслідок пожежі на арсеналі в Ічні не відповідає дійсності.

"Зараз зайняли інформаційну політику про те, що нічого важливого не згоріло, мовляв, все було в розібраному та непридатному стані. Припустимо, що воно було непридатне, все одно там були компоненти, тобто, вибухові речовини. Відповідно, ці всі боєприпаси можна було розпатронувати та використати для наших потреб ЗСУ, не купувати на зовнішніх ринках. Тому, коли говорять, що там неважливі речі згоріли, це просто абсурд", - додав нардеп.

Він наголосив, що в Ічні зберігались здебільшого снаряди для реактивних систем залпового вогню "Град".

"Росіяни системно знають, що атакувати. В Сватово було знищено наші стратегічні запаси великокаліберної артилерії до "Ураганів", "Смерчів". В Балаклії був знищений стратегічний запас 155 мм боєприпасів для гаубичної артилерії. В Калинівці - це мова йде про стратегічні запаси танкових снарядів, 120-мм мін. Власне, Ічня – це вже "Град", - розповів секретар оборонного комітету.

Нагадаємо, міністр оборони України Степан Полторак заявив, що на момент вибухів на військовому арсеналі в Чернігівській області знаходилося 69,5 тис. т боєприпасів.

Додамо, сьогодні Кабмін виділив 100 млн гривень на подолання наслідків вибухів у Чернігівській області.