ua en ru

Вбивство саудівського журналіста Хашкаджи записав його розумний годинник

Вбивство саудівського журналіста Хашкаджи записав його розумний годинник Фото: Джамаль Хашкаджи (скріншот відео)

Співробітники правоохоронних органів намагаються встановити, де знаходиться тіло журналіста

Розумний годинник Apple Watch, що знаходилися на руці саудівського журналіста Джамаля Хашкаджи, який пропав в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, записали момент його вбивства, а також розмови, які цьому передували. Про це передає РБК-Україна з посиланням на турецьку газету Sabah.

Згідно з інформацією видання, про це турецьким властям розповіла наречена Хашкаджи Хатидже Дженгіз.

Наголошується, що дівчина проводила журналіста і чекала його біля входу в консульство.

"Apple Watch записали голоси. Перед тим, як відправитися в консульство Саудівської Аравії Хашкаджи залишив мені свій телефон", - розповіла вона.

Аудіозаписи, які Apple Watch зробили в ході спілкування журналіста з представниками установи, згодом автоматично були переправлені на смартфон Хашкаджи, а пізніше були збережені в його акаунті в хмарному сховищі Apple iCloud. Всі вони, згідно з інформацією видання, свідчать про те, що в консульстві саудівський журналіст був допитаний, підданий тортурам, а після - убитий.

Разом з тим, як наголошується, на телефоні і в iCloud збереглися не всі аудіофайли.

Виявивши після смерті Хашкаджи, що Apple Watch вели диктофонний запис, люди, які розмовляли з журналістом, спробували розблокувати розумні годинник за допомогою пароля.

Згодом зробити це їм вдалося за допомогою відбитка пальця Хашкаджи. Згідно з наявною у Sabah інформації, саудівська розвідка змогла видалити деякі файли, але не всі - частина з них вже була збережена на iCloud. Також файли, записані розумним годинником під час відвідування журналістом саудівського консульства, які займаються справою Хашкаджи співробітники правоохоронних органів виявили на смартфоні, який був у нареченої журналіста.

Тепер співробітники правоохоронних органів намагаються встановити, де знаходиться тіло Хашкаджи.

Нагадаємо, Туреччина розслідує зникнення відомого саудівського журналіста Джамаля Хашкаджи. Поліція припускає, що журналіст був убитий на території консульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

За даними видання The Washington Post, слідчі підозрюють, що в Туреччину з Саудівської Аравії "для запланованого вбивства" прибула група з 15 осіб, які вбили журналіста в консульстві на початку тижня. Ці люди в той же день покинули Туреччину.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп у середу, 10 жовтня, провів розмову "на найвищому рівні" з саудівською владою, в ході якого зажадав пояснень про долю оглядача американської газети The Washington Post Джамаля Хашкаджи, який пропав після відвідування консульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

"Ми дуже розчаровані тим, що відбувається. Нам це не подобається, і ми намагаємося докопатися до істини", - підкреслив Трамп в ході спілкування з журналістами.