Вбити корупційного монстра: чи зможе Гончарук перемогти корупцію у будівництві?

Вбити корупційного монстра: чи зможе Гончарук перемогти корупцію у будівництві? Фото: прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час засідання Кабінету міністрів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кожен українець у своєму житті так чи інакше стикався з корупцією в сфері будівництва. Будь-то купівля нового житла для своєї сім'ї, продаж старої квартири або будівництво заміського будинку – у всіх цих випадках незримо присутній корупційний монстр, найчастіше у вигляді Державної архітектурно-будівельної інспекції, вважає експерт в галузі містобудування, дійсний член Української академії архітектури Віктор Глеба.

З моменту створення Державна архітектурно-будівельна інспекція повинна була спрямовувати та контролювати будівельну галузь як центральний орган виконавчої влади у будівельній сфері. Але щось пішло не так. Колосальні повноваження чиновників перетворили ДАБІ в один з найбільш корупційних органів в країні. Простим розчерком пера співробітники інспекції могли заморозити законне будівництво або закрити очі на існуючі порушення. І все це не заради безпеки українців, а, скоріш за все, заради задоволення власних інтересів.

За даними учасників ринку, з моменту створення в ДАБІ практично відразу була "впроваджена" корупційна схема, згідно з якою з кожного квадратного метра житла чиновники брали собі по $5. У масштабах країни - це колосальні суми. Мільйони доларів щорічно осідали в кишенях людей, які повинні були створювати умови для будівництва якісного та безпечного житла для населення, а замість цього вибудовували штучні перепони для забудовників, вимагаючи за вирішення проблем "доларовий кеш". А оплачували це свято, як завжди, прості люди у вигляді корупційної націнки у вартості квадратних метрів житла або одержання потрібних дозвільних документів. Причетними до цієї систему називають чиновників Олександра Сергієнко і Олега Воробьйова, які в часи Віктора Януковича очолювали управління дозвільних процедур ДАБІ.

Минулого тижня під головуванням прем'єр-міністра України Олексія Гончарука пройшла розширена наради з проблем будівельної галузі, на якому забудовники поскаржилися главі уряду, на кого б ви думали? - Правильно, на Сергієнко та Воробйова, які "виринули" в ДАБІ вже за нової влади зі своїми "старими схемами". Учасники галузі поскаржилися, що, починаючи з осені 2019 року, схема "по $5 за метр" знову запрацювала з новою силою.

Присутня на засіданні в. о. голови ДАБІ Олена Костенко не стала відповідати на питання, яким чином вищезазначені особи знову опинилися в очолюваній нею організації. "Я намагаюся вникнути", "мені важко розібратися", "якщо будуть факти..." і т.д. Нічого дивного, якщо подивитися, хто міг сприяти її призначенню. За неофіційною інформацією, причетним до призначення Костенко міг бути Володимир Родін, радник одного з заступників голови Офісу президента.

Втім, хто б і як не намагався побороти корупцію в ДАБІ - усе марно. Занадто велика спокуса. Інспекція перетворилася в корупційну гідру: рубаєш одну голову – замість неї виростають дві нові. Кожна влада оголошувала ій війну, але так і не змогла перемогти.

Вбити корупційного монстра: чи зможе Гончарук перемогти корупцію у будівництві?Прем'єр-міністр Олексій Гончарук не став винятком і теж оголосив майже хрестовий похід у боротьбі з корупцією в ДАБІ, публічно взявши на себе зобов'язання навести порядок в інспекції. На тій же нараді він пообіцяв усіх "схематозів" (так прем'єр назвав тих, хто брав участь у схемах) вигнати з ДАБІ. І навіть більше. За словами прем'єра, "Державну архітектурно-будівельну інспекцію – скасовуємо, ліквідуємо, як клас. Ми готові приймати рішення". Але чи вистачить прем'єр-міністру напору та мужності довести справу до кінця і нарешті очистити або ж зовсім ліквідувати корупційного монстра, у якого перетворюєтсь ДАБІ?

Скоро побачимо. Якщо це станеться – це буде велика особиста перемога Олексія Гончарука та демонстрація позитивних змін, яких чекають виборці. Для кожного з нас це також буде перемогою, яку можна буде незабаром відчути у вигляді відсутності корупційної націнки на квадратні метри.