ua en ru

Туреччина, ЄС, США та Канада підтримали позицію України у спорі з РФ у СОТ

Туреччина, ЄС, США та Канада підтримали позицію України у спорі з РФ у СОТ Фото: Наталія Микольська

Росія жодних обґрунтованих пояснень не дала

Позицію України у спорі з РФ у Світовій організації торгівлі (СОТ) підтримали Туреччина, ЄС, США та Канада. Про це у Twitter повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська.

"Заява щодо обмежень РФ на Генраді СОТ зроблена. Позицію підтримали з заявами Туреччина, ЄС, США, Канада", - написала Микольська.

Вона також додала, що Росія жодних обґрунтованих пояснень не дала.

"Застосовані заборони та обмеження щодо товарів, походженням з України, та міжнародного транзиту, який проходить територією України, незалежно від країни походження, в Республіку Казахстан - є дискримінаційними та політично вмотивованими. Вони призводять до зменшення експорту в країни Середньої Азії та Кавказу (падіння експорту української продукції в ці країни становить понад 60-80% у першому місяці 2016 в порівнянні з тим же періодом минулого) та чинять негативний вплив на торгівлю не лише в регіональному, а й у міжнародному масштабі. Використовуючи форум СОТ ми ще раз звернули увагу Російської Федерації на невідповідність застосованих заходів принципам та угодам СОТ, закликали відновити недискримінаційний підхід та попередили, що будемо продовжувати системно піднімати відповідні питання на найближчому Комітеті по сільському господарству та Раді по торгівлі товарами СОТ", - наголосила у своєму виступі Микольська.

Нагадаємо, у документі, який надала ВТО українська сторона, зазначається, що дії Росії (проблеми з експортом та транзитом) є несумісними з нормами міжнародного права, на які спирається СОТ. Україна наполягає на тому, що правила повинні дотримуватися всіма членами організації.