ua en ru

Туреччина готує заходи у відповідь на визнання Німеччиною геноциду вірмен

Туреччина готує заходи у відповідь на визнання Німеччиною геноциду вірмен Фото: представник президента Туреччини Ердогана Ібрагім Калин

У Туреччині готуються позови проти 11 німецьких депутатів з турецьким корінням

Туреччина готує відповідні заходи проти ФРН Після прийняття німецьким бундестагом резолюції про геноцид вірмен в Османській імперії. Про це заявив представник президента Туреччини Ердогана Ібрагім Калин на прес-конференції в Анкарі, передає Deutsche Welle.

"Компетентні відомства, в першу чергу міністерство закордонних справ, готують план дій", - заявив представник президента Туреччини.

За словами Калина, пропоновані "заходи" будуть представлені на розгляд прем'єр-міністру і президенту, подробиці будуть повідомлені лише після цього.


тим часом газета Bild, посилаючись на турецькі ЗМІ, повідомляє, що в Туреччині готуються як мінімум три судових позови проти 11 депутатів бундестагу з турецьким корінням. Два позови готують профспілки турецької поліції, а третій - об'єднання турецьких юристів, причому юристи вже подали заяву в прокуратуру.

Правовою базою для позовів служить стаття 301 кримінального кодексу Туреччини, згідно з якою публічна дискредитація турецької нації, Турецької республіки, великих національних зборів Туреччини, уряду Турецької республіки державних органів юстиції карається строком позбавлення волі від шести місяців до двох років. Це означає, що якщо турецький суд визнає цих депутатів бундестагу винними, то по приїзді в Туреччину вони можуть бути заарештовані і посаджені у в'язницю.

Нагадаємо, 2 червня Німецький бундестаг прийняв резолюцію, згідно з якою масове знищення вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках кваліфікується як геноцид.

Депутати Бундестагу практично одноголосно (проти був лише один депутат) проголосували за резолюцію, представлену парламентськими фракціями блоку Християнсько-демократичного союзу/Християнсько-соціального союзу, Соціал-демократичною партією і "зеленими".