ua en ru

Турецька ліра виросла через очікуване поліпшення відносин з США

Турецька ліра виросла через очікуване поліпшення відносин з США Фото: турецька ліра (pixabay.com)

На цьому тижні очікуються переговорів США і Туреччини про долю американського пастора

Турецька ліра зміцнилася у вівторок, 25 вересня, оскільки інвестори сподівалися на ослаблення напруженості у відносинах Анкари і Вашингтона після того, як держсекретар США Майк Помпео сказав, що на цьому тижні чекає переговорів з турецькими чиновниками про долю американського пастора, затриманого в Туреччині. Про це повідомляє Reuters.

В 10:37 (за київським часом) ліра зміцнилася на 0,71% до 6,1100 до долара порівняно з 6,1600 при закритті в понеділок.

Як відомо, ліра втратила майже 40% вартості до долара з початку 2018 року через занепокоєння про вплив президента країни Тайіпа Ердогана на грошово-кредитну політику і дипломатичного спору між Туреччиною та США.

Нагадаємо, в серпні повідомлялося, що рівень інфляції в Туреччині досягнув найвищої за останні 15 років позначки в 17,9%.

Президент США Дональд Трамп в серпні ввів додаткові мита на імпорт турецької продукції через суд над пастором Ендрю Брансоном, звинуваченим у тероризмі. Туреччина пішла на відповідні заходи, підвищивши мита на низку статей імпорту з США. Трамп заявив, що США не мають наміру платити Туреччині за звільнення американського пастора Ендрю Брансона.

Зазначимо, Ендрю Бренсон утримується під арештом за звинуваченням у причетності до спроби державного перевороту і підтримці тероризму. Туреччина звинувачує Брансона в шпигунстві і спробі повалення влади. 15 серпня чергове прохання захисту про звільнення пастора з-під домашнього арешту було відхилено судом. У Туреччині пастору загрожує до 35 років тюремного ув'язнення.

Раніше Мінфін США пригрозив Туреччині посиленням санкцій, якщо американський пастор Ендрю Брансон не буде відпущений на свободу. Сполучені Штати Америки готові йти на розрив відносин з Туреччиною через кримінального переслідування американського пастора Ендрю Брансона.