ua en ru

Яценюк розраховує отримати 4 млрд дол. від реалізації агропродукції до кінця року

Яценюк розраховує отримати 4 млрд дол. від реалізації агропродукції до кінця року Фото: Арсеній Яценюк

Прем'єр зазначив, що нинішній обсяг транспортування с/г продукції знаходиться на "червоній лінії"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розраховує, що державний бюджет отримає 4 млрд дол. від реалізації аграрної продукції до кінця поточного року. Про це прем'єр заявив сьогодні під час засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"До кінця поточного року ми повинні додатково отримати у вигляді виручки від реалізації продукції (аграрної - ред.) валютної виручки в сумі близько 4 млрд дол. США", - заявив Яценюк.

При цьому він також зазначив, що той обсяг транспортування сільськогосподарської продукції, який в даний час забезпечено, "перебуває практично на червоній лінії, бо ті можливості, які є в української інфраструктури, використовуються не в повному обсязі".

Нагадаємо, раніше глава українського уряду заявив, що Росія перекриє ринок для української агропродукції після 1 січня 2015 р., коли почне діяти угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС.

"Вони (Росія - ред.) це хочуть після вступу України в зону вільної торгівлі (з ЄС - ред.) повноцінного вступу, який відбудеться з 1 січня наступного року. Я так розумію, що вони повністю прикриють нам ринок. Тоді і дійде до нуля", - сказав Яценюк.

За його словами, Росія протягом останніх десяти років поступово закривала український експорт на свої ринки.

Раніше також повідомлялося, що міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко повідомив, що Україна знизила обсяги торгівлі продовольством з Росією до історичного мінімуму. За його словами, на російський ринок припадає лише 2% загальної структури українського аграрного експорту.

Також Павленко нагадав, що з 1 січня 2016 року Україна починає жити в умовах повноцінної економічної асоціації та зони вільної торгівлі з ЄС.

"Росія не зможе серйозно вплинути на експорт нашої продукції, навіть якщо застосує санкції, які зараз діють у відношенні європейських і американських товарів. Це скоріше стане стимулом для технічного і технологічного переозброєння нашої харчової промисловості та відкриття для якісних українських товарів нових світових ринків", - заявив глава міністерства.