ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в серпні зросли на 0,2% 

Ціни виробників промпродукції в Україні в серпні зросли на 0,2%  Фото: промпродукция незначно подорожчала 

Порівняно з серпнем минулого року ціни зросли на 18,9% 

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції в серпні 2016 року підвищилися на 0,2% порівняно з липнем 2016 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з серпнем 2015 р. ціни виробників промпродукції зросли на 18,9%.

Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у серпні відбулося подорожчання продукції на 1,8%, зокрема у видобутку металевих руд - на 6%, природного газу - на 1,9%, каменю, піску та глини - на 0,6%. У той же час у видобутку сирої нафти відбулося зниження цін на 10,2%, кам'яного вугілля - на 1,7%.

У переробній промисловості ціни знизилися на 0,7%, у т.ч. у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки - на 4,3%, металургійному виробництві - на 2,7%, автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів - на 1,2%, хімічних речовин і хімічної продукції - на 0,4%. Разом з тим у виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування, відбулося зростання цін на 1,2%, інших транспортних засобів - на 0,7%, гумових та пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції - на 0,4%.

Ціни у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів в цілому не змінилися. При цьому у виробництві молочних продуктів продукція подорожчала на 1,4%, цукру - на 0,5%. У той же час в переробці і консервуванні фруктів і овочів зафіксовано зниження цін на 1,9%, виробництві продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - на 0,8%, олії та тваринних жирів - на 0,5%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зростання цін на 2% за рахунок подорожчання електроенергії на 2,2%.

Нагадаємо, в Україні в серпні зафіксована дефляція на рівні 0,3%.