ua en ru

В Україні в серпні зафіксована дефляція 0,3%

В Україні в серпні зафіксована дефляція 0,3% Фото: в Україні в серпні зафіксована дефляція

При цьому з початку року інфляція в Україні склала 4,5%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частині зони проведення антитерористичної операції) в серпні 2016 року була зафіксована дефляція 0,3% порівняно з дефляцією 0,1% в липні. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

Відзначається, що з початку року ціни на споживчому ринку зросли на 4,5%.

За даними Держстату, у серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1%. Найбільше (на 10,6%) подешевшали овочі. На 0,105,1% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, сало, рис, цукор, рибу та продукти з риби. У той же час на 0,2-1,3% подорожчали яйця, маргарин, молоко та молочна продукція, м'ясо і м'ясопродукти, масло, олія, макаронні вироби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 2,4%, що головним чином пов'язане із подорожчанням тютюнових виробів на 3,6%.

Одяг і взуття подешевшали на 3,3%, зокрема, взуття - на 4,5%, одяг - на 2,5%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,7% відбулося в першу чергу за рахунок підвищення тарифів на каналізацію на 10,3%, водопостачання - на 8,7%, плати за оренду житла - на 1,9%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,2% в основному зумовлено подорожчанням перевезень авіаційним та автодорожнім транспортом на 1,7% і 0,3% відповідно, а також палива та мастил - на 0,2%.

Нагадаємо, інфляція в Україні в 2015 році склала 43,3%.