ua en ru

Ціни на нафту продовжили зростання на тлі зниження оцінок небезпеки штаму "Омікрон"

Ціни на нафту продовжили зростання на тлі зниження оцінок небезпеки штаму "Омікрон" Фото: Нафта дорожчає, оскільки побоювання через штам "Омікрон" виявилися перебільшеними (GettyImages)

Ціни на нафту зросли у вівторок, 7 грудня, після зростання майже на 5% напередодні. Побоювання з приводу впливу штаму коронавірусу "Омікрон", на світовий попит на паливо ослабли, а переговори щодо ядерної програми Ірану зайшли в глухий кут, затримуючи повернення іранської нафти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent на 1,5%, до 74,20 доларів за барель в після підвищення на 4,6% в понеділок. Нафта марки WTI торгувалася по 70,71 долара за барель, піднявшись на 1,8% після зростання на 4,9% на попередній сесії.

Минулого тижня ціни на нафту впали через побоювання, що вакцини можуть бути менш ефективними проти штаму "Омікрон", що викликало побоювання, що уряди можуть повторно ввести обмеження, щоб обмежити його поширення і завдати шкоди світовому зростанню і попиту на нафту.

Тим не менш, офіційний представник охорони Здоров'я Південної Африки повідомив, що у пацієнтів з "Омікроном" були тільки легкі симптоми. Крім того, Високопоставлений чиновник США з інфекційних захворювань Ентоні Фаучі сказав CNN, що "поки що не схоже, що існує велика ступінь серйозності".

"Це знижує ймовірність найгіршого сценарію, за яким нафтові ринки визначали ціни за останні пару тижнів", - відзначають аналітики ANZ.

Ще однією ознакою впевненості в попиті на нафту стало те, що найбільший в світі експортер Саудівська Аравія в неділю підняла щомісячні ціни на нафту. Це сталося після того, як країни ОПЕК+ погодилися продовжити збільшення видобутку на 400 тис.барелів на день в січні, незважаючи на вивільнення стратегічних запасів нафти США.

Імпорт сирої нафти в Китаї, який є найбільшим імпортером у світі, також відновився в листопаді.

До того ж відстрочка з поверненням іранської нафти підтримала ціни. Непрямі переговори США та Ірану щодо ядерної програми натрапили на перешкоди. У понеділок Німеччина закликала Іран представити реалістичні пропозиції на переговорах щодо його ядерної програми.