ua en ru

Ціни на насіння соняшника на українському ринку зросли до 4350-4600 грн/т, - Держзовнішінформ

Ціни на насіння соняшника на українському ринку в період з 15 по 22 жовтня виросли і коливаються в діапазоні 4350-4600 грн/т для фермерів на умовах EXW франко-елеватор.

Ціни на насіння соняшника на українському ринку в період з 15 по 22 жовтня виросли і коливаються в діапазоні 4350-4600 грн/т для фермерів на умовах EXW франко-елеватор. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДП "Держзовнішінформ".

"Минулого тижня закупівельні ціни на насіння соняшника на внутрішньому ринку України продовжили рости. Переробні підприємства утримують обсяги закупівель сировини на високому рівні, тим самим посилюючи конкуренцію на ринку. Разом з тим обсяги валового збору соняшнику в поточному році очікується на більш низькому рівні (9,6-10 млн тонн) у порівнянні з показником минулого сезону (11 млн тонн). Слід зазначити, що потужності для переробки соняшнику в країні оцінюються на рівні понад 13 млн тонн, що свідчить про їх недозавантаженості", - сказав експерт відділу агропромислового комплексу "Держзовнішінформу" Євген Томашевський

Закупівельні ціни на насіння соняшника коливаються в діапазоні 4350-4600 грн/т для фермерів на умовах EXW франко-елеватор. Ціни на умовах CPT-завод для сільгоспвиробників складають 4550-4800 грн/т., але деякі компанія озвучували ціни на рівні 4900 грн/т.

Експортні ціни нового врожаю на корабельні партії зросли до 380-390 дол./т, FOB, при поставках в листопаді.

"Як і впродовж попередніх тижнів жовтня, аграрії не поспішають продавати свій товар великими партіями навіть при поточному високому рівні цін, очікуючи подальшого їх підвищення. Зростання цін на соняшник також сприяє зміцнення експортного ринку соняшникової олії в жовтні 2014 року", - додав Томашевський.

Нагадаємо, генеральний директор українського підрозділу одного з найбільших світових трейдерів сільгоспсировини Noble - Noble Resources Ukraine Володимир Осадчук заявив, що на Донбасі близько 25% полів соняшниказнаходиться на території, підконтрольній так званої "Луганської народної республіки", 30% - "Донецької народної республіки".