ua en ru

Ціни на електроенергію для населення не мають бути підвищені, - Порошенко

Ціни на електроенергію для населення не мають бути підвищені, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко сумнівається, що стимулюючі RAB-тарифи запрацюють з 1 квітня

Ціни на електроенергію для населення України не повинні бути підвищені. Про це президент України Петро Порошенко сказав під час інтерв'ю українським телеканалам, відповідаючи на питання щодо введення стимулюють RAB-тарифів на електроенергію з 1 квітня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Так, треба виконувати зобов'язання, за які ми брались в Угоді про Асоціацію з Європейським союзом. Але українці не мають платити за ці забаганки. Ціни для населення не мають бути підвищені. Я маю сумнів, що в квітні ця система буде запроваджена. Думаю, що це потребує додаткових кроків з боку регулятора і уряду, можливо парламенту", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, Петро Порошенко також зазначив, що в Україні найближчим часом буде прийнято закон для прозорої конкуренції на енергетичному ринку. Він ліквідує монополізм на ринку і відкриє можливості всім, хто виробляє електроенергію більш дешевим шляхом.

Раніше НКРЕКП підготувала нормативну базу для переходу енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року. У січні 2018 року постанову було опубліковано, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему. Ідея RAB-регулювання полягає у додаткових інвестиціях для будівництва та модернізації інфраструктури електричних мереж й стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній.

Згодом прем'єр-мінстр України Володимир Гройсман заявив, що нарахування RAB-тарифів може призвести до необгрунтованого здорожчання електроенергії.