ua en ru

Ціна нафти Brent знизилася більш ніж на 1 дол., нафта WTI подешевшала приблизно на 80 центів

Ціна нафти Brent знизилася з початку дня більш ніж на 1 дол., а нафта WTI (Light Sweet) подешевшала за час торгів на 80 центів.

Станом на 12:50 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (травень) - 124,49 (-1,05) при діапазоні котирувань 124,20-125,18;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 106,53 (-0,80) при діапазоні котирувань 106,33-106,94.

Нафта на біржах сьогодні дешевшає через очікування тижневого збільшення в США запасів сирої нафти. Сьогодні в 17:30 будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Напередодні ввечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 23 березня, комерційні запаси сирої нафти в США могли збільшитися на 2,3-2,8 млн бар. Однак, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні в 23:30, очікуване збільшення запасів сирої нафти в США може виявитися більш істотним і складе 3,6 млн бар.

Напередодні галузеві фахівці прогнозували, що запаси нафтопродуктів у США за звітний тиждень зменшилися - бензини на 1,3-1,5 млн бар., а важкі дистиляти - на 1,0-1,1 млн бар. Однак, за розрахунками представників API, запаси бензинів в США виросли за звітний тиждень на 1,3 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 1,4 млн бар.

У той же час деяку підтримку нафтовим котируванням сьогодні надає обстановка на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня знижується проти євро. Індекс долара для шести провідних світових валют знизився на 0,15% і тримається нижче рівня 79 пунктів, що перешкоджає більш активним продажам нафтових ф'ючерсів.

Сьогодні в США до початку торгів на фондовому ринку будуть опубліковані дані про замовлення на виробництво товарів тривалого користування за лютий. Очікується, що замовлення збільшаться на 2,5-2,8%, в той час як у січні цей показник знизився на 3,7%. Якщо прогноз виявиться вірним і попит на американські товари тривалого користування дійсно зросте, тоді нафтові котирування отримають додаткову підтримку.

Зниженню цін на нафтові ф'ючерси сьогодні також сприяють їх технічні продажі. Напередодні ціни на нафту на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку змінилися неістотно, показавши за підсумками торгів 27 березня 2012 р. різноспрямовану динаміку, тоді як за попередні два торгові дні (26 і 23 березня) ціна нафти Brent виросла на 2%, а ціна нафти WTI підвищилася на 1,5%.

Нагадаємо, ціна нафти Middle East Crude на біржі в Токіо 28 березня знизилася на 0,6%.