ua en ru

Третина українців готові обміняти права і свободи на гроші

Третина українців готові обміняти права і свободи на гроші Фото: національна валюта (РБК-Україна)

Найбільше бажаючих відмовитися від свободи проживає на сході України

Наприкінці 2019 року згодні поступитися державі часткою прав і свобод в обмін на власний добробут 33% громадян, що дещо більше, ніж у 2018 році (26%). Про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

За даними опитування, у 2019 році дещо більше - 42% респондентів (36% у 2018 році) заради особистої свободи та дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі. А 25% (39% у 2018 році) не змогли зробити вибір між цими альтернативами.

Східний регіон відрізняється від решти тим, що його мешканці готові поступитися часткою прав і свобод в обмін на добробут - 42% проти 31% тих, хто на це не згодний.

Крім того, 48% респондентів у віці 18-29 років згодні терпіти матеріальні труднощі заради свободи.

Третина українців готові обміняти права і свободи на гроші

dif.org.ua

Опитування було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року серед 2018 респондентів в усіх регіонах України за винятком окупованих Росією територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, за даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, наприкінці 2019 року громадяни вважали головними проблемами, що найбільше заважають розвитку України, корупцію (69%), війну на Донбасі (69%).

Як повідомляло РБК-Україна, нагадаємо, за даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, наприкінці 2019 року 71% українців вважали, що держава повинна надавати максимум безкоштовних послуг - освіта, медицина, пенсія, навіть якщо доведеться збільшити податки.