ua en ru

Transparency International вважає Шокіна відповідальним за провал боротьби з корупцією

Transparency International вважає Шокіна відповідальним за провал боротьби з корупцією Фото: генпрокурор Віктор Шокін

В організації вважають, що перші особи намагаються встановити через генпрокурора особистий контроль над ключовими антикорупційними органами

Transparency International Україна відзначає спроби перших осіб держави встановити через генерального прокурора Віктора Шокіна особистий контроль над ключовими антикорупційними органами, щоб змусити їх працювати у власних інтересах. Про це повідомляє прес-служба організації.

Transparency International Україна вважають, що такі дії позбавляють Україну майбутнього без корупції, а громадян - можливості подорожувати Європою без віз.

"З очевидним погодженням з вищим керівництвом країни генпрокурор Віктор Шокін намагається максимально зробити залежною знову створену Спеціальну антикорупційну прокуратуру. Для цього пан Шокін делегував в комісію по формуванню прокуратури Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколи Садового. Всі ці особини в часи режиму екс-президента Віктора Януковича довгий час працювали на високих посадах в органах прокуратури. Сумніви щодо здатності цих осіб зверни дійсно незалежне керівництво антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні парламентський комітет з питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість і медіа. "- наголошується в повідомленні прес-служби.

Як зазначає Transparency International , без спеціалізованої антикорупційної прокуратури Антикорупційного Бюро не запрацює. А у разі провалу запуску антикорупційних органів до кінця цього року ЄС гарантовано відмовить Україні в безвізовому режимі, так як це редусмотрено Плану дій візової лібералізації з ЄС.

На думку організації, спроби пана Шокіна створити маріонетковий антикорупційний орган свідчать про його наполегливому небажанні проводити будь-які реформи як всередині прокуратури, так і у сфері протидії корупції. Більш того, з відома генпрокурора і перших осіб країни зараз ведеться спрямована кампанія з дискредитації представників реформаторського крила генеральної прокуратури.

"Проти цих осіб вже з'єднання з'явилася низка замовних публікацій і псевдорасследований, які нібито доводять їх зв'язку з корупційними кланами і російським істеблішментом. Фігурантами цих статей, зокрема, вказують і Transparency International і членів її правління, асоційованих з відомою юридичною компанією "Arzinger". Показово, що компанія Arzinger вже публічно спростувала звинувачення на свою адресу", - заявляють у Transparency International.

Transparency International Україна відкидає звинувачення в свою сторону і готова надати будь-які публічні пояснення як щодо своєї діяльності, так і процедур роботи.

Нагадаємо, в кінці жовтня ГПУ оприлюднила список осіб, допущених до конкурсу з добору кандидатів на посади Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі.