ua en ru

Трамп обіцяв Сі Цзіньпіню не виступати з заявами про протести в Гонконзі, - CNN

Трамп обіцяв Сі Цзіньпіню не виступати з заявами про протести в Гонконзі, - CNN Фото: Дональд Трамп (flickr.com/whitehouse)

Таку обіцянку було зроблено, щоб не провокувати погіршення ситуації в торгових переговорах між США і Китаєм

Президент США Дональд Трамп в ході телефонної розмови обіцяв голови КНР Сі Цзіньпіню, що США не будуть робити офіційних заяв щодо протестів в Гонконзі. Про це повідомляє CNN з посиланням на два джерела, знайомі з ходом переговорів.

Як повідомляється, Трамп дав таку обіцянку китайському лідеру, щоб якнайшвидше укласти угоду з Пекіном, оскільки торгова війна чинить тиск на економіку США.

Також зазначається, що ще в червні Державний департамент США сказав тодішньому генеральному раднику США в Гонконзі Курту Тонга скасувати заплановану промову про гонконгські протести у Вашингтоні, тому що Трамп пообіцяв Сі Цзіньпіню, що ніхто з американської адміністрації не буде говорити з цього питання.

Крім того, Трамп уникав прямих відповідей про ситуацію в Гонконзі, коли його прилюдно запитували про це в останні місяці.

"Щось, ймовірно, відбувається з Гонконгом, тому що, коли ви дивитеся, ви знаєте, що відбувається, у них були заворушення протягом тривалого періоду часу. І я не знаю, яке відношення Китаю ... Гонконг є частиною Китаю. Їм доведеться самим з цим впоратися. Вони цього не роблять", - сказав Трамп журналістам біля Білого дому 1 серпня.

Нагадаємо, раніше Трамп звинуватив Китай в грабіжницькій діяльності, яка позбавила Америку мільйонів робочих місць. Попри це, він зазначив, що США готові до відновлення економічних відносин з Китаєм.

"Американський народ прихильний відновленню балансу в наших відносинах з Китаєм. Сподіваюся, ми зможемо досягти угоди, яка буде вигідною для обох країн. Як я ясно дав зрозуміти, я не прийму погану угоду", - заявив він.

Також РБК-Україна повідомляло, що в США назвали суму збитків для світової економіки від торгової війни з Китаєм. Також це викликає невизначеність, яка вплине на економічну активність і бажання світових інвесторів вкладати свій капітал у виробництво.