ua en ru

Трафік через КПВВ на Донбасі зменшився в 27 разів, - Денісова

Трафік через КПВВ на Донбасі зменшився в 27 разів, - Денісова Фото: омбудсмен Людмила Денісова (РБК-Україна/Віталій Носач)

На Донбасі з 2019 року в 27 разів зменшилася кількість переходів через контрольні пункти в'їзду-виїзду. За словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, фактично люди не можуть з'їздити на підконтрольну територію України навіть, щоб отримати свою пенсію.

Вона зазначила, що з семи КПВВ на Донбасі працюю лише два-Станиця Луганська в Луганській області і Новотроїцьке в Донецькій.

"За останній період часу, як нам кажуть прикордонники, різко зменшилася кількість людей, які переходять з одного боку на інший - в основному для того, щоб отримати лікування, купити ліки, відвідати родичів, отримати пенсії або зареєструвати акти цивільного стану. Кількість переходів через КПВВ зменшилася в 27 разів порівняно з 2019-им", - повідомила Денісова.

Омбудсмен розповіла, що лише минулого року до неї звернулися одночасно 1,7 тисячі кримчан, які не могли в'їхати на підконтрольну територію.

"Довелося вирішувати ці питання на особистих контактах, зокрема, через командувача ООС, коли це стосувалося Донецької та Луганської областей. На сьогодні це все ще й ускладнюється небезпечною ситуацією біля лінії зіткнення. Ми знаємо, що постійно стріляють, підривають, мінують, скидають з безпілотників гранати і т.д", - додала Денісова.