ua en ru

Торговці УБ сьогодні знову отримають право укладати угоди з цінними паперами 24 емітентів

Торговці "Української біржі" (УБ) сьогодні, 22 липня 2013 р., знову отримають право укладати угоди з цінними паперами 24 емітентів. Торги були заморожені ще 8 липня, пише "Комерсант-Україна".

"Національний депозитарій (НДУ) оголосив про закінчення процедури передачі з Розрахункового центру (РЦ) глобальних сертифікатів ряду цінних паперів біржового списку "Української біржі", - йдеться в повідомленні майданчика. Серед них - акції корпорацій "Укравто", "Росава", "Кримхліб", "Креатив Груп", "Азот", швейної фабрики "Воронін". Переведення здійснювалося в рамках виконання закону "Про депозитарну систему", який набуде чинності 12 жовтня. Згідно з документом, вести облік прав на цінні папери буде тільки НДУ.

Тривалий період переведення глобальних сертифікатів викликаний особливим механізмом обліку прав на них. "Поки останній хранитель не підтвердить, що всі глобальні сертифікати переведені з системи РЦ на рахунок НДУ, торгувати акціями емітента на біржі неможливо. А чому хранителі протягом одного-двох тижнів не можуть підтвердити депонентів, сказати складно. Або хтось вручну за деякими емітентами переводить пару тисяч рахунків акціонерів, або це такі "сумлінні" хранителі, які довго не виходять на зв'язок", - пояснив голова правління РЦ Дмитро Чугаєвський. Голова правління НДУ Сергій Румпа вчора не зміг пояснити причини тривалості процесу перекладу, пообіцявши зробити це сьогодні. Після переведення акцій в НДУ ними можна торгувати на біржі через кореспондентський рахунок НДУ в РЦ.

Читайте також: НДУ: Передача глобальних сертифікатів повинна завершитися до жовтня 2013 року

Переведення цінних паперів, що у списках бірж, тільки почалося. За словами голови правління "Української біржі" Олега Ткаченка, належить переклад "більшості паперів" із 328 паперів цього списку. "Блакитні фішки" не чіпали. Думаю, їх будуть переводити в останню чергу. Добре, якби відпрацювали сценарій і найбільш ліквідні акції переводили без припинення торгів, за вихідні дні", - зазначив Ткаченко. З цією проблемою зіткнуться та інші біржі, зокрема ПФТС.

Провести переведення швидше навряд чи вдасться, вважає член біржової ради УБ Олексій Сухоруков. "Якби Центральний депозитарій створювали об'єднанням НДУ та РЦ, то і проблеми переведення глобальних сертифікатів не виникло. А зараз НДУ доводиться заново винаходити велосипед, від чого ринок втратить і час, і гроші", - вважає Сухоруков. За його словами, на період зупинення обігу "фішок" їх вартість необхідно зафіксувати. Наприклад, в 2011 р. УБ і ПФТС призупинили обіг акцій Сумського НВО ім. Фрунзе через дематеріалізацію. Капіталізація компанії після оголошення про припинення торгів впала на 12%, переведення паперів у бездокументарну форму тривав з 31 січня по 4 квітня.

У УБ розраховують, що акції "фішок", динаміка яких визначає індекс UX, будуть переведені з РЦ в НДУ за вихідні. Але якщо зробити цього не вдасться і процедура виявиться тривалішою, власники паперів понесуть збитки, оскільки не зможуть відреагувати на зміну кон'юнктури ринку, попереджає аналітик ІГ "ТАСК" В'ячеслав Іванишин. Один з брокерів повідомив, що в такому випадку компанії вимагатимуть у клієнтів закрити позиції по операціях РЕПО і операціях з кредитним плечем, що спричинить масштабні розпродажі. "Я насилу уявляю ситуацію, коли у нас не буде розраховуватися індекс. За індексом варто ф'ючерс, а за ним опціони, і якщо невідомо значення індексу UX, то торгувати ф'ючерсом більш ризиковано", - зазначив Олег Ткаченко.