ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися зниженням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій 17 вересня завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 1,89% - до позначки 1449,37 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 0,99% - до 1190,10 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав близько 560 млрд руб.

Торги на російському ринку акцій 17 вересня завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 1,89% - до позначки 1449,37 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 0,99% - до 1190,10 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав близько 560 млрд руб.

Серед найбільш торгованих в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції "Сбєрбанку" (+1,37%). У "червоній" зоні завершили сесію папери "Газпрому" (-1,13%), "Роснєфті" (-1,31%), "Лукойлу" (-1,99%). Найсильніше подешевшали папери структур "Системи": АФК " Система" (-36,92%), "Башнефть" (-20,56%), МТС (-7,35%).

Торги на російському ринку акцій 17 вересня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,47% - до 1470,39 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1203,59 пункту, що на 0,13% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Як відзначає аналітик УК "Райффайзен Капітал" Софія Кірсанова, російський ринок не втримався під натиском негативних новин і пішов вниз, втрачаючи весь накопичений напередодні результат. Основних приводів для корекції було два. По-перше, приміщення під домашній арешт основного власника АФК " Система " Володимира Євтушенкова по справі про незаконну купівлю акцій підприємств башкирського ПЕК в 2008 році, по-друге, повідомлення Мінфіну РФ про те, що він очікує скорочення надходжень до бюджету від дивідендних виплат держкомпаній в 2015-2016 роках. Ця новина є найбільш значущою в очах глобальних інвесторів, оскільки російський ринок завжди приваблював закордонних інвесторів своїми високою дивидендною прибутковістю. Оскільки малоймовірно, що деталі подальшої долі акцій "Башнафти" і МТС, а також майбутнього самої АФК "Система" стануть відомі найближчим часом, волатильність котирувань даних компаній збережеться, однак її негативний вплив на широкий ринок вже навряд чи буде таким сильним, як сьогодні.

Новини про арешт глави Євтушенкова спровокували стрімкий обвал котирувань як "Системи", так і спряжених "Башнафти" і МТС. Мільярдерові пред'явлені звинувачення у відмиванні грошей, і на даний момент він поміщений під домашній арешт. Панічні настрої поширилися і на деякі інші "блакитні фішки", в т.ч. "Газпром", "Роснефть", "Лукойл". 18 вересня, найімовірніше, динаміка торгів буде залежати від нової інформації по даному питанню, вважає директор департаменту аналітики "Альфа-Форекс" Андрій Дергин. У разі її відсутності він очікує бічній динаміки, можливо, з невеликим низхідним ухилом.

Справа Євтушенкова, безумовно, не покращує інвестиційний клімат Росії, відлякуючи західних інвесторів, і нагадує учасникам ринку про справу Ходорковського. Тоді все закінчилося банкрутством ЮКОСа, продажем основних активів "Роснефти", а Михайло Ходорковський був визнаний винним у шахрайстві та інших злочинах. Учасники ринку побоюються, що зараз буде реалізовуватися схожий сценарій. Примітно, що активи башкирського Пек купувалися АФК "Система" ще в 2008-2009 рр. у структур сина екс-президента Башкирії Уралу Рахімова, але обвинувачення оприлюднено в цьому році, коли "Башнефть" планувала провести розміщення на LSE. У рамках розслідування було заарештовано 85% акцій "Башнафти", і оголошений у розшук Урал Рахімов. "Башнефть" володіє хорошими активами і може бути цікавою з точки зору поглинання, вважають аналітики ІГ "Норд-Капітал".